Mαζικοί εμβολιασμοί ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στο νησί έγιναν στην Ικαρία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr.

Ads

Σύμφωνα με το Documento, στις 5/2, έγιναν συνολικά 156 νέοι εμβολιασμού (1ης και 2ης δόσης) όταν στο γειτονικό πολύ μεγαλύτερο νησί της Σάμου έγιναν μόλις 54 ή στην «κόκκινη» από κρούσματα Λέσβο, έγιναν την ίδια μέρα, 119 εμβολιασμοί.

«Θερμή» υποδοχή διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο

Ωστόσο, οι εμβολιασμοί δεν κατάφεραν να αμβλύνουν την αγωνιστική διάθεση των κατοίκων. Έτσι, έντονες αποδοκιμασίες και διαμαρτυρίες βρήκε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης το μεσημέρι του Σαββάτου, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο του νησιού.

Ads

Κάτοικοι και εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν στον πρωθυπουργό για τις απαράδεκτες συνθήκες στο χώρο της υγείας και του υπενθύμισαν τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, που αντιμετωπίζουν τα νησιά.

Σύμφωνα με την ikariaki.gr, ανάλογη διαμαρτυρία έγινε και στην πλατεία Αγίου Κηρύκου που προκηρύχθηκε από τα σωματεία και τα συνδικάτα του νησιού τα οποία εναντιώθηκαν στον επικοινωνιακό  χαρακτήρα της επίσκεψης σε Φούρνους και Ικαρία.

Εκπρόσωποι των συνδικάτων παρέδωσαν στον πρωθυπουργό δύο υπομνήματα με βασικά αιτήματα την «Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου. Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας».

Στο αναλυτικό υπόμνημα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ικαρίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «το νοσοκομείο μας, αν και είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, παρουσιαζόμενο να έχει την δυνατότητα νοσηλείας 4 διασωληνωμένων, εντούτοις 1) δεν μπορεί να πραγματοποιεί αξονικές τομογραφίες λόγω έλλειψης ακτινοδιαγνώστη ιατρού 2) διαθέτει 2 αναπνευστήρες – ο ένας ανήκει στο χειρουργείο – που με επέκταση θα καλύψουν τους 4 ασθενείς αν και εφόσον απαιτηθεί. 3) σε ενδεχόμενο χρήσης των αναπνευστήρων δεν θα είναι εφικτή η πραγματοποίηση χειρουργείων με ότι αυτό συνεπάγεται για τα απομακρυσμένα από το κέντρο νησιά μας. 4) το εμβολιαστικό κέντρο που εγκαινιάζεται είναι ο χώρος που θα φιλοξενούσε covid περιστατικά. Τι θα γίνει με τους covid ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία;».

Και διεκδικούν:

«ΜΑΖΙΚΑ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ. 

Αυτοτελές – αυτόνομο Νοσοκομείο Ικαρίας – Να ακυρωθεί η διασύνδεση με το Νοσοκομείου Σάμου.

Να ισχύσει ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου που έχει εγκριθεί από το ΚΕΣΥΠΕ επί θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης.

Να αναβαθμιστούν οργανικά, λειτουργικά κι από άποψης στελέχωσης κι εξοπλισμού οι μονάδες της περιφέρειας (ΚΥ Ευδήλου, πολυδύναμα κι αγροτικά ιατρεία) με βάση τα ισχύοντα οργανογράμματα.

Ενίσχυση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ με μόνιμους διασώστες. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΑΒ ΜΕ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΟ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ, από τη στιγμή που αποτελεί ξεχωριστό φορέα. ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΒΑΡΔΙΕΣ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ.

Να προχωρήσουν οι διαδικασίες κάλυψης των κενών σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό με μόνιμο προσωπικό που θα εξασφαλίζει την πλήρη λειτουργία τόσο του Νοσοκομείου όσο και των περιφερειακών μονάδων. Όχι σε λύσεις μπαλώματα με συμβασιούχους – επικουρικούς -μπλοκάκια.

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων καθώς όπως αποδεικνύει η ίδια η καθημερινότητα, κρίνονται άκρως απαραίτητοι μιας και καλύπτουν, όπως και οι μόνιμοι συνάδελφοί τους, πάγιες και διαρκείς ανάγκες και στελεχώνουν διαχρονικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες στις δομές υγείας των νησιών μας..

Να δοθεί προτεραιότητα σε κρίσιμες ειδικότητες που αυτή την στιγμή καλύπτονται από μόνο 1 γιατρό (παθολογίας, καρδιολογίας, γυναικολογίας, ακτινολογίας, αναισθησιολογίας)

Άμεση προκήρυξη θέσης τουλάχιστον ενός γιατρού ακτινολόγου προκειμένου να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η λειτουργία του αξονικού τομογράφου. Από τους 3 ακτινολόγους που είχαμε αρχές του έτους, λόγω μετακινήσεων/αποσπάσεων έχουμε απομείνει με 1 ακτινολόγο.

Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ειδικότητες που δεν καλύφτηκαν ποτέ (πχ ψυχίατρος, οφθαλμίατρος, νεφρολόγος, νευρολόγος, ενδοκρινολόγος, πνευμονολόγος κ.α.)».

Μητσοτάκης: «Είμαστε ικανοποιημένη»

Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στους υγειονομικούς για τον εμβολιασμό, δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής είμαστε ικανοποιημένοι, τρέχει καλά, δεν έχουμε αστοχίες», ενώ πρόσθεσε πως είναι «πάρα πολύ σημαντικό» ότι δεν χάθηκαν δόσεις ακόμα και στις λιγοστές περιπτώσεις μη τήρησης ραντεβού στο νησί.

Επίσης στάθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού φέτος, τόσο σχετικά με την προώθηση της πρότασης για πιστοποιητικό εμβολιασμού όσο και μέσω της ανοσοποίησης του πληθυσμού των νησιών και των εργαζόμενων στον ευρύτερο τουριστικό τομέα.

«Για μας έχει τεράστια σημασία να ανοίξουμε τον τουρισμό μας. Είμαστε στην πρώτη γραμμή της λογικής να διευκολύνουμε με αυτό το λεγόμενο υγειονομικό διαβατήριο αυτούς οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι να ταξιδέψουν. Δηλαδή να μπορούν να ταξιδεύουν πιο εύκολα. Αλλά όσο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι και τα νησιά είναι ασφαλή, το προσωπικό της πρώτης γραμμής αλλά και σε δεύτερη φάση αυτοί οι οποίοι θα τους εξυπηρετήσουν, δηλαδή όσοι εργάζονται στα ξενοδοχεία μας, στην εστίαση, στον τουριστικό μας κλάδο, τόσο πιο πολλούς επισκέπτες θα έχουμε. Πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια φέτος, με το που θα ξεπεράσουμε και τις ευρωπαϊκές χώρες σε ένα επίπεδο εμβολιασμού», είπε.