Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τον γνωστό δημοσιογράφο David Ignatius, στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Georgetown University για την πρόσφατη έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου που κατέταξετην Ελλάδα στην 108η θέση παγκοσμίως στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ.

Ads

«Ο Παγκόσμιος Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (World Press Freedom Index) κατέταξε την Ελλάδα στη χαμηλότερη θέση ανάμεσα στην ΕΕ στην Ελευθερία του Τύπου, παίρνοντας τη θέση της Βουλγαρίας. Είμαι βέβαιος ότι αυτά τα στοιχεία σας προβληματίζουν. Πείτε μας γιατί συνέβη αυτό και τι θα κάνετε» ήταν η ερώτηση του David Ignatius ο οποίος είναι αρθρογράφος στην Washington Post και επιστημονικός συνεργάτης στο Harvard Kennedy School.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην ερώτηση ότι «Πρώτα από όλα αν αναφέρεστε στην έκθεση από μία γαλλική ΜΚΟ, εγώ, εε (σ.σ. κάνει χαρακτηριστική κίνηση με τα χέρια) διαφωνώ με το πιο εμφατικό τρόπο με τα συμπεράσματα και τη μεθοδολογία. Είμαστε ελεύθερη δημοκρατία και αν δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Ελλάδα θα δείτε ότι οι περισσότερες είναι επικριτικές απέναντί μας. Είναι μία χώρα που ο καθένας μπορεί να δημοσιεύει ό,τι θέλει».

«Καρφιά» Μητσοτάκη σε Ερντογάν για τα «παζάρια» με Φινλανδία και Σουηδία

Εντωμεταξύ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την στάση που κρατά η Τουρκία όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπου και άφησε αιχμές για την γειτονική χώρα.

Ads

«Αν με ρωτήσετε δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιείς την θέση σου στο ΝΑΤΟ για να κάνεις παζάρια. Περιμένω αυτό το πρόβλημα να λυθεί» απάντησε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Κατά τα άλλα είπε «Θα πρέπει να ρωτήσετε τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι αυτή η στάση της Τουρκίας θα γυρίσει μπούμερανγκ και πρόσθεσε ότι είναι μια κίνηση που είναι λάθος τόσο σε ηθική βάση όσο και σε επίπεδο τακτικής.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι άλλη μια πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα,  εξήγησε ότι μετέφερε το συγκεκριμένο μήνυμα στον πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντας ότι «δεν είναι ώρα για επιθετικές κινήσεις, δεν είναι ώρα να προβάλουμε αναθεωρητικές απόψεις της ιστορίας, ας βρούμε ένα πλαίσιο διαλόγου για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματά μας».

Στο σημείο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτύπωσε την πραγματικότητα την οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στα περιστατικά των συστηματικών υπερπτήσεων που έλαβαν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός κατέκρινε τις συγκεκριμένες κινήσεις της Άγκυρας, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο για μια νατοϊκή χώρα να παραβιάζει τον εναέριο χώρο μιας άλλης συμμαχικής χώρας. Την ίδια, όμως, στιγμή κράτησε την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή, σημειώνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για την οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας αλλά και αναγνώρισης των σημείων στα οποία καταγράφονται διαφωνίες.