Πριν από δύο χρόνια, η επίσκεψη Ολάντ στην Αθήνα ήταν το μήνυμα της Γαλλίας που «σφράγιζε» την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ads

Σήμερα, η επίσκεψη του διαδόχου του Εμμανουέλ Μακρόν έρχεται να βάλει και πάλι γαλλική σφραγίδα στην εποχή της ελληνικής ανάκαμψης και της προσπάθειας εξόδου από τα Μνημόνια. Είναι μια σφραγίδα που επιζητά η ελληνική κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας στην τελική, και δύσκολη φάση, της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές – η πραγματική ισχύς της, όμως, δεν θα μετρηθεί κατά το αθηναϊκό διήμερο του Εμμανουέλ Μακρόν αλλά μετά τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου και την οριστική διαμόρφωση του νέου πλαισίου του γαλλογερμανικού άξονα.

Το ίδιο ισχύει και για την εμβέλεια του σχεδίου Μακρόν για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης –ενός σχεδίου, που ο γάλλος πρόεδρος επέλεξε να παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα από τον λόφο της Πνύκας, σε μια κίνηση προφανών και υψηλών συμβολισμών.

«Η πραγματικά δυνατή στιγμή της επίσκεψης», γράφει χαρακτηριστικά η γαλλικής Les Echos, «θα είναι η ομιλία του Μακρόν στην Πνύκα, απέναντι από την Ακρόπολη και τόπο όπου συνεδρίαζε η εκκλησία του Δήμου, η συνέλευση του λαού. Είναι ο χώρος που ο Πρόεδρος επέλεξε για να ξεδιπλώσει τις ιδέες του για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης, που επικαλείται εδώ και μήνες. Εκεί αναμένεται να παρουσιάσει τις αρχές που θέλει να αναπτύξει από τις αρχές του 2018, το πλαίσιο των θεσμικών αλλαγών που βασίζεται στις δημοκρατικές συμβάσεις για την Ευρώπη. «Πού καλύτερα από την Αθήνα, όπου η κρίση ξεκίνησε θα μπορούσε κανείς να σκιαγραφήσει αυτή την νέα φάση;», λένε χαρακτηριστικά πηγές του Elysée».

Ads

Το «μήνυμα εμπιστοσύνης» και οι επενδύσεις

Εως ότου απαντηθεί το εάν το όραμα Μακρόν είναι εξίσου δυνατό με τον τόπο της παρουσίασής του, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το ταξίδι στην Αθήνα αποτελεί ένα «μήνυμα εμπιστοσύνης» στις προσπάθειες της Ελλάδας για ανάκαμψη.

«Δηλαδή να σταματήσουμε να θεωρούμε την Ελλάδα μια χώρα όπου διακινδυνεύουμε υπερβολικά αν επενδύσουμε», εξηγεί η  Monde. Για να δώσει και την γεωπολιτική – επιχειρηματική στόχευση του πλάνου Μακρόν γράφοντας ότι κατά την εκτίμηση της γαλλικής πλευράς «η αγορά του λιμανιού του Πειραιά από τους Κινέζους το 2016 είναι μια ευρωπαϊκή αποτυχία. Ένας ευρωπαϊκός όμιλος θα έπρεπε να είχε σπεύσει στην προσφορά ώστε να μην αποτελέσει μια απώλεια για την κυριαρχία της Ευρώπης».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η σύνθεση της ομάδας των 39 κορυφαίων γάλλων επιχειρηματιών και οικονομικών παραγόντων που συνοδεύει στην Αθήνα τον Εμμανουέλ Μακρόν έχει ανοίξει ήδη πεδίο προσδοκιών για συνεργασίες, επενδύσεις και επιχειρηματικά deals κυρίως στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της τεχνολογίας, της καινοτομίας και των startups.

Στην γαλλική αντιπροσωπεία θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ καθώς και οι επικεφαλής ή κορυφαία στελέχη επιχειρηματικών κολοσσών όπως η γαλλική κρατική τράπεζα επενδύσεων BpiFrance, η Total, η Suez, η Alstom, η Vinci, η Sanofi και η Engie.

Η συνάντηση των γάλλων επιχειρηματιών με τους έλληνες ομολόγους τους – επικεφαλής και στελέχη περίπου 50 ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων – θα γίνει αύριο το πρωί στις 10 στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του Εμμανουέλ Μακρόν και του Αλέξη Τσίπρα.

Με το στίγμα των οικονομικών προθέσεων να προσδιορίζεται ήδη, από πηγές της γαλλικής προεδρίας, ως εξής: «Οι Γάλλοι επενδυτές έμειναν στην Ελλάδα, δεν την εγκατέλειψαν, την περίοδο της μεγάλης κρίσης. Το 10% των συνολικών άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα προέρχεται από τη Γαλλία. Τώρα που υπάρχουν σαφή σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, ενδιαφερόμαστε για νέες επενδύσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών, των υποδομών και της αγροτικής βιομηχανίας».