Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού πραγματοποιεί στην Ελλάδα η Άγγελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος έφτασε στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης 28/10 και σήμερα το πρόγραμμά της περιλαμβάνει διαδοχικές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου στις 10.50 θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.

Ads

Η κα Μέρκελ επισκέπτεται τη χώρα μας κατόπιν της πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, ενώ χθες το βράδυ οι δύο ηγέτες δείπνησαν στο σπίτι του πρωθυπουργού.

Πρώτος σταθμός της καγκελαρίου στη χώρα μας ήταν η οικία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λυκαβηττό το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου, παραθέτοντας δείπνο προς τιμήν της, η οποία έσπασε την παράδοση που την ήθελε να μην διανυκτερεύει στα ταξίδια της ανά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η επαφή της Πέμπτης με τα παραδοσιακά εδέσματα από τη γενέτειρα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη θέα της Ακρόπολης, προλείανε και το έδαφος για τις συζητήσεις που θα λάβουν χώρα εντός του πρωθυπουργικού μεγάρου. Άλλωστε οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ό,τι στο τραπέζι του χθεσινοβραδινού γεύματος μπήκαν και τα θέματα που άπτονται της διμερούς αλλά και της διεθνούς ατζέντας.

Απολογισμός ελληνογερμανικών σχέσεων 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η επίσκεψή της έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι ένας απολογισμός – σημειώνουν – που θα γίνει σε μια άλλη φάση, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική.

Ads

Αναφέρουν, επίσης, ότι η επίσκεψη της Άγγελα Μέρκελ στην Αθήνα σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κάνει φυγή προς τα εμπρός. Ταυτόχρονα, έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις.

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγγελα Μέρκελ, οι ίδιες πηγές προσθέτουν, θα γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, θα συζητήσουν για το Μεταναστευτικό, την κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και για τις κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση, ζήτημα το οποίο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναδεικνύοντας τη γεωπολιτική του διάσταση και τη σημασία που έχει για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Στο επίκεντρο των σημερινών συνομιλιών θα βρεθούν αναπόδραστα τα ζητήματα της οικονομίας. Άλλωστε η Αθήνα και ενόσω σοβεί η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας επιμένει στην αναθεώρησή του προς μια εκδοχή δημοσιονομικής χαλάρωσης που θα ανταποκρίνεται, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, «στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα και στις προκλήσεις που έχει διαμορφώσει η πανδημία».

Είναι επίσης σαφές ότι θα αναπτυχθεί εκτενώς και η ατζέντα των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων, σε ένα σύνθετο φόντο που διαμορφώνουν αφενός η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, το μεταναστευτικό αλλά και τα μηνύματα που εξέπεμψε η Άνγκελα Μέρκελ έχοντας δίπλα της τον Ταγίπ Ερντογάν, για την ανάγκη επίλυσης των θεμάτων μέσα από το διάλογο.

Οι επισκέψεις στην Ελλάδα

Η Άγκελα Μέρκελ επισκέπτεται για πέμπτη φορά την Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2007 σε ένα ταξίδι αστραπή στην Αθήνα, με φόντο και τα μέτωπα των εξοπλισμών που παρέμεναν ανοιχτά, όπως τα υποβρύχια αλλά και τα τα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, η Γερμανίδα Καγκελάριος συναντούσε τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η κ. Μέρκελ μάλιστα είχε χαρακτηρίσει πολιτικό φίλο τον Κώστα Καραμανλή.

Εν μέσω αναταραχών για την παρουσία της, η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεφε στην Αθήνα, στις 9 Οκτωβρίου του 2012. Τα λίγα βήματα που έκανε πλάι στον Πρωθυπουργό επί της Ηρώδου Αττικού, από το Μαξίμου στο Προεδρικό Μέγαρο, έδωσαν συμβολικό βάρος στην απόφασή της να μην βγεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Τότε ο Αντώνης Σαμαράς δήλωνε ότι: «ο Ελληνικός λαός “ματώνει” αυτή τη στιγμή, αλλά είναι αποφασισμένος να παραμείνει στο ευρώ και να κερδίσει το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας» και η Άνγκελα Μέρκελ εξέφραζε την πεποίθησή της πως παρότι: «η πορεία η οποία είναι πάρα πολύ σκληρή, αυτός ο δρόμος που ακολουθεί η Ελλάδα, θα οδηγήσει σε επιτυχία».

Περίοδος Τσίπρα

Σχεδόν δυο χρόνια αργότερα, στις Απρίλιου του 2014 η Καγκελάριος Μέρκελ θα βρισκόταν ξανά την Αθήνα, σε σαφώς πιο θετικό κλίμα καθώς εκείνη η επίσκεψη της συνέπιπτε με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Η σιδηρά κυρία της Γερμανίας, θα ταξίδευε για ακόμη μια φορά στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2019, σε μια στιγμή που δοκιμάζονταν οι αντοχές της κυβέρνησης Τσίπρα λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατά την μακρά θητεία της από την Καγκελαρία, πέρασαν πολλοί πρωθυπουργοί από την Ελλάδα. Με την πλειονότητα εξ’αυτών, απέκτησε και προσωπική επαφή αλλά κυρίως σε συμβούλια αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, σε επισκέψεις τους στο Βερολίνο καθώς επίσης ιδιωτικά. Η αρχή έγινε με τον «πολιτικό φίλο» Κώστα Καραμανλή αλλά και η περιπετειώδης συνύπαρξη με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ακολούθησαν η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου και η υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμένου.

Μεταξύ των κυβερνήσεων Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα μεσολάβησε η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου, και κλείνει την 16ετή καριέρα της στην Καγκελαρία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος καλλιέργησε καλές σχέσεις με την καγκελάριο. Ωστόσο, υπήρξε και επιφυλακτικότητα καθώς δεν παραβλέπονται και οι διαδοχικοί αποκλεισμοί από τη διπλωματική διαδικασία του Βερολίνου για τη Λιβύη.