Πρεμιέρα έκαναν χθες ημέρα επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου για την Ελληνική Αστυνομία οι κάμερες που θα διαθέτει εφεξής κάθε αστυνομικός προϊστάμενος διμοιρίας και θα καταγράφει την εκάστοτε επιχείρηση. Πρόσβαση στο υλικό θα έχει ο εισαγγελέας ο οποίος θα βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

Ads

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τοποθετηθούν και κάμερες, πιο μικρές και διαφορετικού τύπου, στις στολές των αστυνομικών που υπηρετούν στις ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΡΑΣΗ.

Αίσθηση προκάλεσαν ωστόσο χθες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από την εισβολή της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια και τον αποκλεισμό του μνημείου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, όπου καταγράφεται άνδρας των ΜΑΤ να βιντεοσκοπεί κρατώντας χειροκίνητη κάμερα.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί στην πράξη είναι αν οι κάμερες θα λειτουργήσουν υπέρ των πολιτών και της προστασίας τους.  

Ads

Η ανακοίνωση της αστυνομίας για τη χθεσινή «πρεμιέρα» κάνει λόγο για «εγκατάσταση και λειτουργία φορητού συστήματος επιτήρησης» στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου για την 6η Δεκέμβρη, ενώ επικαλείται το Προεδρικό Διάταγμα 75/2020.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Με την υπ’ αριθ. 7001/2/92/1-α από 5/12/2020 Απόφαση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, αποφασίστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία φορητού συστήματος επιτήρησης του Π.Δ. 75/2020, από τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής κατά την υλοποίηση από Υπηρεσίες της του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης Αττικής, από την 06.00΄ ώρα της Κυριακής 6/12/2020 έως την 06.00΄ ώρα της Δευτέρας 7/12/2020, σε οδούς της περιοχής του κέντρου της Αθήνας (Εξάρχεια – Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών – Πλατεία Συντάγματος) και εφόσον απαιτηθεί, σε λοιπές περιοχές της Αθήνας.