Προσαυξημένα κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ φαίνεται πως θα είναι τα πρόσθετα μέτρα για το 2011. Είχαν υπολογιστεί σε περίπου 3 δισ. ευρώ αλλά τελικά θα φτάσουν τα 4 δισ. Εξετάζεται να μπουν στη λίστα των πρόσθετων μέτρων η επιβολή επιπλέον φόρων σε ακίνητα και καύσιμα αλλά και νέες περικοπές σε μισθούς του Δημοσίου και σε συντάξεις.

Ads

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», έχουν τεθεί υπό συζήτηση μέτρα που αφορούν το τέλος διατήρησης αυθαιρέτων, την εξίσωση των φόρων στα καύσιμα, την αύξηση αντικειμενικών αξιών, την επιβολή του ενιαίου μισθολογίου από τον Ιούλιο και παρεμβάσεις σε επιδόματα και συντάξεις.

Η οριστικοποίηση όλων των μέτρων μέχρι το 2015 θα γίνει από την τρόικα, οι εκπρόσωποι της οποίας θα διαπραγματευτούν τις σχετικές αλλαγές με τους υπουργούς της κυβέρνησης την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε, σύμφωνα με την «Ε», και για επιπλέον παρεμβάσεις:

Ads
  • Να συνεχίσει –όπου μπορεί- την παρακράτηση του 1/14ου των μηνιαίων πιστώσεων του προϋπολογισμού (ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου) και το αποθεματικό (500 εκατομμυρίων ευρώ).
    • Να οριστικοποιήσει την «κατανομή» σε προηγούμενα έτη αλλά και στο 2011 των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αξίας περίπου 4 δισ. ευρώ (πρόκειται για χρέη κυρίως ΔΕΚΟ αλλά και υπουργείων και άλλων φορέων).

Ωστόσο, φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους επιτηρητές να ανακοινώσει προς το παρόν μόνο τα μέτρα για τα 4 δισ. ευρώ και να αφήσει τις τελικές αποφάσεις για τα υπόλοιπα αργότερα, ίσως το φθινόπωρο. Στόχος προφανώς είναι η κυβέρνηση να αποφύγει την κριτική που θα δεχθεί στο εσωτερικό.

Εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν και στην πορεία του μνημονίου, καθώς υπάρχει πιθανότητα να προταθεί από την τρόικα η παράτασή του κατά 1 με 2 χρόνια, δήλαδή έως το 2015-2016. Ως «αντάλλαγμα» ενδεχομένως να ζητήσει την αυστηρότερη επιτήρηση της χώρας με ελεγκτές στο υπουργείο Οικονομικών.