Πρόθυμη να λάβει επιπλέον μέτρα σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας είναι η Ελλάδα, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, όπου επιτεύχθηκε συμφωνία χορήγησης βοήθειας στην ελληνική οικονομία.

Ads

Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση έχει τη βούληση να κάνει ό,τι χρειαστεί για να ανακτήσουμε ως Έλληνες την αξιοπιστία και την ισχύ της χώρας», προσθέτοντας ότι η βούληση αυτή της Ελλάδας εκφράστηκε από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν μόλις πρόσφατα. «Στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει η υλοποίηση του προγράμματος χωρίς τη λήψη νέων μέτρων και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό τα μέτρα δεν θα ακυρώσουν την πολιτική προστασίας των αδυνάτων και της οικογένειας», διευκρίνισε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τόνισε ότι η Ελλάδα ζήτησε από το ΔΝΤ τεχνική υποστήριξη και όχι οικονομική στήριξη και πως αναζητεί την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων από τις αγορές.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην έκφραση της πολιτικής στήριξης στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι ελπίζει να είναι αρκετή «για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την Ευρωζώνη». Πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες για τους ενδεχόμενους μηχανισμούς στήριξης, «η δημιουργία αυτών των μηχανισμών», ωστόσο, «είναι θεμιτή, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές πιέσεις στην Ευρωζώνη».

Ads

Απαντώντας στις κριτικές που δέχτηκε και σε σχολιασμούς για «σκληρή» επιτήρηση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ότι «η διαφάνεια είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι δεν έχουμε τη βούληση να κάνουμε αυτό που πρέπει». «Έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας αφαιρείται και ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας. Είναι εγκληματικό και πρέπει να το πάρουμε πίσω», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην αγορά οπλικών συστημάτων, διέψευσε ότι η Ελλάδα εξασφάλισε τη στήριξη εξαιτίας της και πως «αυτή η κίνηση δεν συνάδει με τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση». Το μοναδικό αντάλλαγμα που ζήτησαν οι εταίροι ήταν η πιστή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, υπογράμμισε.

Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, και ειδικότερα στην αναφορά του ότι η Ελλάδα έφτασε στο σημείο αυτό, εξαιτίας των «καταστροφικών πολιτικών του πρόσφατου παρελθόντος» και της « πρόσφατης ανεύθυνης πολιτικής», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς αντεπιτέθηκε, λέγοντας ότι «ο κ. Παπανδρέου να μη βγάζει εκτός ευθυνών, τόσο το κυβερνητικό… παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, όσο και τη δική του πρωτοφανή αναβλητικότητα επί τέσσερις μήνες».

«Ο κ. Παπανδρέου δεν είναι ο καταλληλότερος να μιλάει για αξιοπιστία και υπευθυνότητα. Ήταν ανεύθυνη η καταστροφική αντιπολίτευση που άσκησε το κόμμα του. Κι ήταν αναξιόπιστη η προεκλογική του δημαγωγία όταν διακήρυσσε ότι «λεφτά υπάρχουν» κι έταζε στους πάντες τα πάντα…», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

«Από τις δηλώσεις του pρωθυπουργού προκύπτουν δύο παρατηρήσεις: 1ον, το να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο στο εξωτερικό δεν είναι και ό,τι πιο κόσμιο. 2ον, το να κομπορρημονεί κανείς όταν επιβάλλει στη χώρα του τρεις “επιτροπείες” (Κομισιόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) αποτελεί -τουλάχιστον- αμετροέπεια», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης.