Διαδήλωση αγέννητων αστέρων
Σε παράταξη νεφελώματος
 
Κύριο σύνθημα
Ποτέ ξανά τα ίδια
Γέννηση και θάνατος
Χρόνος στα σκουπίδια
 
Ο Φώτης Γαλανόπουλου πιστός στην ποίηση της εικόνας, αφυπνίζει με την έκθεση ζωγραφικής υπό τον τίτλο, «Επιπλέων Βυθιζόμενος» που εγκαινιάζεται την Τρίτη 5 Απριλίου και ώρα 20.00 στην Γκαλερί «Καπλανών 5»  (Καπλανών 5 & Μασσαλίας, Αθήνα).

Ads

Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε το 1961 στη Δράμα. Είναι ζωγράφος και τα έργα του εκτίθενται στις αίθουσες τέχνης ανά τον κόσμο. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές που συνδυάζουν τον λόγο με τη ζωγραφική.

Είχαμε τη χαρά να παρουσιάσουμε και παλαιότερα την καινοτόμα σύνδεση της ποίησης με τη ζωγραφική. Τότε σημειώθηκε «ξεχωρίζει η δημιουργική πνοή του καλλιτέχνη τόσο με τα έργα ζωγραφικής όσο και με τα ποιητικά του. Κάθε ποίημα συνοδεύεται από ένα σχέδιο. Όλα τους διακρίνονται από ένα ύφος στην απόδοση της εικόνας, αλλά και τις πολλές απεικονιστικές λεπτομέρειες, σε αδρές γραμμές καμπυλόμορφης σουρεαλιστικής παραμόρφωσης (…) Η συνάντηση των τεχνών δεν προσφέρει απλά χρώμα και μελωδία. Ξεπερνώντας τη λογική του διαλόγου εμπλουτίζουν η μία την άλλη. Ειδικά σε έναν πολιτισμό που έφερε τη μουσική στις ταβέρνες και τις μπουάτ, η σημασία τούτου του παντρέματος γίνεται αξιωματική κι αυταπόδεικτη…»

Νέα ποιήματα του Γαλανόπουλου πλαισιώσουν την έκθεση ζωγραφικής, προσδίδοντας έμφαση στην ανάδειξη του προσφυγικού ζητήματος. Ποιήματά του και αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες με σχετική θεματολογία θα διαβάζονται  το Σάββατο 9 Απριλίου, από τον ηθοποιό Στάθη Κόκκορη.  
 
Προσφυγικό. Κυνισμός και υποκρισία. Πολιτισμός. Επιπλέων βυθιζόμενος κι αυτός.

Ads

Θα σταματήσω τις ταχύτατες χελώνες
Που γερνούν τον χρόνο
Στις παραλίες της λήθης
 
Θα επιπλέω βυθιζόμενος
Στην άσπιλη θαλπωρή
Των κόκκινων γιγάντων
Που γεννούν την ελπίδα.
 
Το Σάββατο 9 Απριλίου  θα γίνει πάρτι στην γκαλερί Καπλανών 5, μεταξύ 12:00 – 17:00 (στρίβοντας από Σόλωνος στη Μασσαλίας, ο πεζόδρομος στα αριστερά) όπου ο χορηγός «Ξυλοφουρνιές τση Κρήτης» θα κερνά παραδοσιακά κρητικά εδέσματα και ρακί.  

INFO

Εγκαίνια: Τρίτη 5 Απριλίου 2016
Διάρκεια: Από 5 Απριλίου έως 7 Μαΐου 2016

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 13:00 έως 20:00
Τετάρτη & Σάββατο 12:00 έως 15:00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

Κάθε άλλη μέρα και ώρα κατόπιν συνεννόησης