Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου στις Βρυξέλλες αποφάσισε την μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας κατά μία μονάδα και την επιμήκυνση των χρονικών ορίων απόσβεσης των δανείων στα 7,5 χρόνια, ανακοίνωσε λίγο πριν τις 4 το πρωί ο Γ. Παπανδρέου. Το αντάλλαγμα για τις ελαφρύνσεις προς την ελληνική πλευρά… ιδιωτικοποιήσεις και «αξιοποίηση» της ελληνικής περιουσίας κατά 50 δις.

Ads

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή Σύνοδο οι «17» της ευρωζώνης ενέκριναν επί της αρχής το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο θέτει συγκεκριμένους στόχους για την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τη βιωσιμότητα των δημοσιων οικονομικών και την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθερότητας

Στις δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι όσον αφορά στα ελληνικά αιτήματα ειδικότερα, επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%).

Τόνισε ωστόσο, ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ. Όπως υποστήριξε, κάτι τέτοιο «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».

Ads

Σε σχέση με το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά, είπε ο Γ. Παπανδρέου. Επιπλέον, τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά.

Να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές αποφάσισε ακόμα η Σύνοδος, έτσι ώστε, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αρνήθηκε να υπάρξει συνταγματική ρύθμιση για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους. Σε σχέση με την απαίτηση της Μέρκελ για μαζικές αποκρατικοποιήσεις είπε ότι αυτό ανήκει στην δικαιοδοσία της ελληνικής κυβέρνησης και γίνεται με δική της πρωτοβουλία.

Η Ιρλανδία δεν δέχθηκε τη διευκόλυνση για το ύψος του επιτοκίου που είχε ζητήσει, προκειμένου να μην αποδεχθεί την ενιαία φορολογία για τις επιχειρήσεις που ο γερμανογαλλικός άξονας είχε ζητήσει για όλες τις χώρες τις Ευρωζώνης. Η Ιρλανδία έχει τη χαμηλότερη φορολογία από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Συμφωνήθηκε επίσης η οικονομική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα 440 δισ. ευρώ και παράλληλα η δυνατότητα του να αγοράζει κρατικά ομόλογα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι τα κράτη- μέλη της ευρωζώνης χαιρετίζουν, με βάση το κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής, τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα «να εφαρμόσει πλήρως και ταχέως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ανακοινώσει». Τονίζεται, ταυτόχρονα, ότι όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο που θα εγγυάται την τήρηση, εφεξής, της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στο κείμενο της Συνόδου γίνεται αναφορά στο «Σύμφωνο για το Ευρώ», αλλά και στην απόφαση για τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων, ο οποίος θα διαθέτει πόρους 500 δισ. ευρώ και θα διαδεχθεί τον υπάρχοντα, του οποίου οι πόροι ανέρχονται στα 440 δισ. ευρώ. Για τον μηχανισμό στήριξης οι ηγέτες των χωρών μελών της ευρωζώνης αποφάσισαν να ενεργοποιείται κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, αλλά και την ομόφωνη απόφαση των κρατών- μελών της ζώνης του ευρώ. Παράλληλα, σημειώνεται στο κείμενο, ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα, εφόσον μία χώρα δεν βρίσκει στις αγορές προσφορές με οικονομικώς αποδεκτούς όρους.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα κρατικά ομόλογα που θα κυκλοφορούν από το 2013 και μετά θα περιέχουν μία ρήτρα, η οποία θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που η χώρα που εκδίδει αυτά τα ομόλογα φτάσει σε καθεστώς οικονομικής αφερεγγυότητας τότε θα υφίστανται τις επιπτώσεις όχι μόνο τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Διαβάστε επίσης: Οι εκτιμήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία στις Βρυξέλλες