Συνέχεια δόθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο στα σενάρια που τέθηκαν χθες ύστερα από την διαρροή της πληροφορίας ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα παραιτηθούν μαζικά προκειμένου να προκαλέσουν επαναληπτικές εκλογές σε κάποιες περιφέρειες. Σε πλαίσιο έντονου διαλόγου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο «ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατρέψει τις εκλογές αυτές σε δημοψήφισμα ενάντια στον ναζισμό και τα μνημόνια». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, είπε ότι «μακάρι να το κάνουν γιατί θα χάσουν τις εκλογές και θα μας αδειάσουν την γωνιά» για να απαντήσει ο Ηλίας Καδισιάρης ότι «δεν θα σας αδειάσουμε την γωνιά». Λίγη ώρα μετά, όμως, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, δήλωσε ερωτώμενος σχετικά ότι «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά» και πως «η Χρυσή Αυγή αμύνεται».

Ads

 
Η πληροφορία που διέρρευσε και ήθελε τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να παραιτούνται αντιμετωπίστηκε θετικά και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που σε συνέντευξή του στο Reuters από την Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι θα αποτελούσε «μεγάλη ευκαιρία για το ονομαζόμενο συνταγματικό τόξο να οργανώσει μια συντονισμένη αντίδραση κατά της ΧΑ» και ότι η παραίτηση θα συντελούσε «πολιτική αυτοκτονία για αυτούς».
 
Διαβάστε σχετικά: Βενιζέλος: Μεγάλη ευκαιρία ενδεχόμενη ομαδική παραίτηση των βουλευτών της ΧΑ
 
Ο διάλογος στην Βουλή
 
Παρότι οι ίδιοι οι βουλευτές της ΧΑ ήταν εκείνοι που έκαναν την διαρροή της ενδεχόμενης παραίτησης με στόχο την πρόκληση επαναληπτικών εκλογών σε 15 μεγάλες περιφέρειες της χώρας ο ίδιος ο Κασιδιάρης ήταν εκείνος που σήμερα είπε πως δεν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι τέτοιο.
 
Είχε προηγηθεί η δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη που είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετατρέψει σε διπλό δημοψήφισμα εναντίον του ναζισμού και του μνημονίου τις εκλογές στην περίπτωση που παραιτηθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Θα τις μετατρέψει σε σκαλοπάτι για νέες εκλογές και νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι κάλπες είναι πάντα η διέξοδος και πρέπει να δείξει ο λαός ότι είναι εναντίον του ναζισμού και η μεγάλη του πλειοψηφία εναντίον του μνημονίου και των φιλελεύθερων πολιτικών».
 
Στον κ. Παπαδημούλη απάντησε από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, ο Μάκης Βορίδης που δήλωσε ότι «αν υπάρξει δίωξη είναι προφανές πως θα εγερθούν ζητήματα. Και επειδή το ξέρουν, μεθοδεύουν μια συνταγματική εκτροπή. Αυτό νομίζουν. Για να αναιρέσουν νομίζουναυτό που ήταν η απόφαση του ελληνικού λαού στις εκλογές. Δεν θέλω λοιπόν να ακούω ότι θα αξιοποιηθεί πολιτικά αυτή η μεθόδευση. Το να ακούω ότι θα μετατρέψετε σε δημοψήφισμα μια συνταγματική εκτροπή μας οδηγεί σε αντίθετη θέση. Μακάρι να πάνε εκεί γιατί θα χάσουν τις εκλογές και θα μας αδειάσουν τη γωνιά».
 
Διαβάστε επίσης:
Τρεις βουλευτές της ΧΑ στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα
Νέα δημοσκόπηση: Απώλειες για την Χρυσή Αυγή στην Α’ Αθήνας

 
Τότε ο Ηλίας Κασιδιάρης είπε στον Μάκη Βορίδη, «δεν θα αδειάσουμε εμείς τη γωνιά, αλλά εσείς θα την αδειάσετε».
 
«Όλα ανοιχτά»
 
Λίγη ώρα μετά την συζήτηση στην Ολομέλεια, ο γ.γ. της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «όλα είναι ανοιχτά. Η Χρυσή Αυγή αμύνεται και θα εξαντλήσει κάθε μέσο για να προστατέψει την πολιτική της τιμή». 

«Ευκαιρία να μην μείνει κανένας εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο» απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μέσω του ΣΚΑΪ στον Μιχαλολιάκο.

«Η Χρυσή Αυγή φαντασιώνεται καταστάσεις αποσταθεροποίησης γιατί αυτές επιθυμεί, αυτές επιδιώκει. Η αποκάλυψη όμως του πραγματικού τους προσώπου και η ενεργοποίηση του νόμου σε σχέση με τη δράση της δεν είναι στοιχείο αποσταθεροποίησης, αλλά στοιχείο σταθεροποίησης και ενίσχυσης της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.