Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΜέΡΑ25 για «κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων», επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης πως «δεν υπάρχουν πρόσφυγες, αλλά μετανάστες» και άρα «δεν υπάρχει προσφυγικό, αλλά μεταναστευτικό ζήτημα».

Ads

«Οι περισσότεροι που εισέρχονται σήμερα στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Μόνο το 2% είναι Σύροι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς προφανώς αντιλαμβάνεται ως «πρόσφυγες» μόνο τους Σύρους, αγνοώντας τον διεθνή όρο «εκτοπισμένοι», οι οποίοι κατά τον ΟΗΕ ξεπερνάνε τα 70 εκατομμύρια.

Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι το ζήτημα μεταφέρθηκε στην αρμοδιότητα του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς υπάρχει και «θέμα εθνικής ασφάλειας». «Διαπιστώνεται πως καταφθάνουν κάποιοι 25ρηδες με πολλά χρήματα και χωρίς να δείχνουν ταλαιπωρημένοι και να μην έχουν υποστεί κακουχίες», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό, που πλέον δεν είναι προσφυγικό, αλλά «μεταναστευτικό», και το οποίο κινείται στο πνεύμα των ακροδεξιών της Ευρώπης Όρμπαν και Σαλβίνι. Το σχέδιο είναι απλό: Με αυθαίρετες διαδικασίες, εκτός διεθνούς και κοινοτικού πλαισίου, θα κόβεται το άσυλο και όσοι βρίσκονται στη χώρα θα τους κάνουν το «βίο αβίωτο».

Ads

Όσοι δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις, όσοι αντιδρούν, όσοι δεν είναι επιδεικνύουν τη δέουσα συνεργασία, και γενικά αν κάποιος κριθεί (από ποιον και με ποιους όρους;) «αντιδραστικό στοιχείο» τότε αυθαίρετα θα εξαιρείται αυτόματα από τις διαδικασίες ασύλου και θα μπαίνει σε διαδικασία επιστροφής. Επίσης σημείωσε πως θα δημιουργηθεί κατάλογος «ασφαλών χωρών», πάλι χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για το πως αυτές θα επιλεγούν, και όσοι προέρχονται από αυτές δεν θα τους παρέχεται άσυλο. Ανακοίνωσε επίσης πως θα αλλάξει το καθεστώς με τις ΜΚΟ, χωρίς και πάλι να προχωρήσει σε περαιτέρω πληροφορίες.

Τόνισε ακόμη πως θα υπάρχουν αυξημένες περιπολίες σε σύνορα της χώρας και πως πάνω από 20.000 αιτούντες άσυλο θα μετακινηθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα σε κλειστά κέντρα, παρά τις αντιδράσεις των Περιφερειαρχών. Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε πως το πρόβλημα ήρθε για να μείνει και απαιτείται «εθνική ομοψυχία» και «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Τέλος υπογράμμισε πως θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και είπε πως η ‘Αγκυρα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές και δεν πρέπει να δείχνει ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα ως στοιχείο διαπραγμάτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως επιδίωξη είναι «να μπουν κανόνες», αγνοώντας ωστόσο όπως φαίνεται τους στοιχειώδες κανόνες της διαδικασίας παροχής ασύλου, που προβλέπει την εξατομικευμένη εξέταση και όχι τις μαζικές απορρίψεις με αυθαίρετες κρίσεις. Είναι ενδεικτικό πως το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει «Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής» πως θα ενημερώνουν τους αιτούντες άσυλο για την πιθανή κατάληξη της αίτησής τους, πριν ακόμη εξεταστεί η υπόθεσή τους, ώστε να ξέρουν να γνωρίζουν πως θα απορριφθεί και θα υποχρεώνονται άμεσα σε επιστροφή.

Ενδεικτικό μάλιστα της αντίληψης της κυβέρνησης είναι πως για να υπεραμυνθεί των προωθούμενων ακραίων πολιτικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλέστηκε τη νήσο Έλλις στις ΗΠΑ και την Αυστραλία που θέλει να βουλιάζει όποιο σκάφος επιθυμεί να προσεγγίσει τις ακτές της. Ωστόσο στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως όλα αυτά δεν είναι ρατσιστικά. «Μακριά από εμάς οποιαδήποτε λογική ρατσισμού και ξενοφοβίας», είπε και ισχυρίστηκε πως «είναι υπέρ της πολυπολιτισμικής κοινωνίας». «Μακάρι τα παιδιά όσων μείνουν να αριστεύσουν, αφού πάνε σχολείο και να σηκώσουν την ελληνική σημαία στην παρέλαση», είπε.