Μετά τον «Μάξιμο Σαράφη» και η «Αικατερίνη Κελέση» εμμένει σε όλα όσα έχει καταθέσει ενώπιον των εισαγγελικών αρχών για το σκάνδαλο Novartis. Η προστατευόμενη μάρτυρας της υπόθεσης, ξεκίνησε στις 6 μ.μ. της Τρίτης την κατάθεσή της στη ΓΑΔΑ, ενώπιον του κλιμακίου της Προανακριτικής Επιτροπής που βρίσκεται σε άλλο χώρο του αστυνομικού μεγάρου.

Ads

«Όλα αυτά που κατέθεσα αποτελούσαν πρακτικές της εταιρίας και είχαν την απόλυτη έγκρισή της» ανέφερε σε σχέση με τις καταθέσεις της που αποκάλυψαν «παράνομες δραστηριότητες», υποστήριξε, σύμφωνα με πηγές της Προανακριτικής Επιτροπής.

«Όσα κατέθεσα τα κατέθεσα αυτοβούλως και με γνώμονα την αλήθεια, δεν έχω παροτρυνθεί ούτε πιέστηκα ούτε εκβιάστηκα από κανέναν, ήταν αποκλειστικά δικιά μου συνειδητή απόφαση.  Στην Εισαγγελία Διαφθοράς εμφανίστηκα κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας και όχι με την παρέμβαση ή υπόδειξη κάποιου άλλου», είπε ενώ διέψευσε την περίπτωση να είναι προστατευόμενη μάρτυρας του FBI:  «Δεν εμφανίστηκα, δεν εξετάστηκα και δεν κατέθεσα σε καμία αλλοδαπή αρχή εκτός από την Εισαγγελία Διαφθοράς και τώρα ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής».

Όσον αφορά στο κεντρικό θέμα της Προανακριτικής Επιτροπής και απαντώντας στη σχετική ερώτηση η «Κελέση» σημείωσε: «Δεν έχω καμία απολύτως σχέση με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε τον έχω συναντήσει ποτέ μου, ούτε γνωρίζω κάτι γι αυτά που τον αφορούν και με ρωτήσετε εξ αρχής».

Ads

Ποια είναι η «Αικατερίνη Κελέση»

Η προστατευόμενη μάρτυρας έχει καταθέσει συνολικά οκτώ φορές στην Εισαγγελία Διαφθοράς από το Νοέμβρη του 2017 μέχρι το Φεβρουάριο του 2018.  Στις καταθέσεις της που βρίσκονται στη δικογραφία της Novartis, σύμφωνα με τα κατά καιρούς δημοσιεύματα, έχει αναφερθεί σε χρηματισμούς που φέρεται να είχε επικαλεστεί ο Φρουζής προς τους Σαμαρά, Πικραμένο, Λοβέρδο, Λυκουρέντζο, Γεωργιάδη, Στουρνάρα και Σαλμά και έχει περιγράψει τις μεταφορές δεσμίδων σε βαλίτσες τρόλεϊ.

Όσον αφορά στα πολιτικά πρόσωπα έχει καταθέσει για τις υπηρεσίες που παρείχαν ως αντιστάθμισμα, όπως η γρήγορη αποπληρωμή  των οφειλών του Δημοσίου προς τη Novartis, την ταχεία τιμολόγηση των σκευασμάτων της εταιρίας ενώ έχει αναφερθεί και στον τρόπο που γινόταν ο χρηματισμός μέσω τρίτων ή παρένθετων προσώπων.

Κοινοβουλευτικές Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μετά την κατάθεση “Κελέση” ανέφεραν, μεταξύ άλλων:

“Τα περί δήθεν σκευωρίας στο σκάνδαλο Νοβαρτις που επικαλούνται ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, καταρρίπτονται συντριπτικά μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Μετά τις ψεύτικες διαρροές περί αναίρεσης της αρχικής κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη οι οποίες δεν είχαν καμία τύχη, η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση έδωσε σήμερα την χαριστική βολή, εμμένοντας στις αρχικές καταθέσεις της στην εισαγγελία διαφθοράς, με τις οποίες δίνει ονόματα πολιτικών για χρηματισμό και ξεκαθαρίζει ότι ότι δεν γνωρίζει κατ΄ουδένα τρόπο τον κ. Παπαγγελόπουλο.”

Τη Δευτέρα ο μάρτυρας “Μάξιμος Σαράφης” δεν άλλαξε τις αρχικές του μαρτυρίες επιβεβαιώνοντας «όλα όσα έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς και μίλησε με βεβαιότητα για δωροδοκίες υπουργών.