Την απόφαση να πραγματοποιήσει την απεργία, που είχε εξαγγείλει για τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη, έλαβε κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή των14 ναυτεργατικών σωματείων. Μετά την εξαγγελία της απεργίας, η ΠΝΟ δέχτηκε πλήθος πιέσεων για να αναστείλει την απεργία, ενώ χθες, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εργασίας και Υγείας. Μάλιστα, στη σημερινή συνεδρίαση, η ΠΝΟ αποφάσισε να μη προχωρήσει σε ψηφοφορία, καθώς τα αιτήματα που απαντήθηκαν χθες από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν τους ικανοποίησαν.

Ads

«Πιστεύω ότι είμαστε μακριά από αυτά που ζητάμε – δραστικές λύσεις στα αιτήματά μας δεν έχουν δοθεί – ωστόσο περιμένουμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, να μας δοθούν εγγράφως κάποιες απαντήσεις στα αιτήματά μας», δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης, μετά τη συνάντηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με την υπουργό Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Άννα Διαμαντοπούλου, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς.
 
Νησιώτες, εμπορικοί και τουριστικοί φορείς αλλά και ακτοπλόοι, έχουν εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις τους για αυτή την κινητοποίηση των ναυτεργατών, μέσα στην εορταστική περίοδο, και κάνουν λόγο για μεγάλο οικονομικό πλήγμα στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου και σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την οικονομία.
 
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας επισήμανε ότι οι Έλληνες ναυτικοί, στο σύνολό τους, δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Τουρισμού υπογραμμίζει ότι η απεργία αυτή θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις οικονομίες των νησιών. Τα τέσσερα επιμελητήρια της Κρήτης με κοινό υπόμνημά τους, που απέστειλαν στην υπουργό Ανάπτυξης, ζητούν από την ΠΝΟ να αναστείλει τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες που βιώνουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο τουρισμός.
 
Το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και το υπουργείο Υγείας, διαβεβαίωσε χθες την εκτελεστική επιτροπή της ΠΝΟ, ότι είναι ανοιχτό να διεξάγει διάλογο και να δώσει οποιεσδήποτε διευκρινίσεις και επί των γραπτών θέσεων που επιδόθηκαν χθες προς το προεδρείο της ναυτικής συνομοσπονδίας, μέσα στο Σαββατοκύριακο ακόμα και τη Δευτέρα.
 
Για τον Οίκο Ναύτου, ο οποίος εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ από 1η Απριλίου, τονίστηκε ότι θα υπάρξει τρίμηνη μεταβατική περίοδος, ενώ έχει γίνει και σχετική επιτροπή στο υπουργείο Υγείας στην οποία συμμετέχει και η ΠΝΟ. Επισημάνθηκε επίσης ότι από την υπαγωγή του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ μόνο για υγειονομική περίθαλψη σε είδος (γιατροί, φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία) θα υπάρξει περιστολή της δαπάνης, αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων και συνταξιούχων ναυτικών και των οικογενειών τους. Επίσης ανακοινώθηκε ότι διατηρούνται όλες οι άλλες παροχές σε χρήμα και των περιουσιακών του στοιχείων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι σκοποί του.
 
Για το θέμα της ευρωπαϊκής υποστήριξης στην ανεργία των ναυτικών, η υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι έχει γίνει ένα ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με το υπουργείο Εργασίας ύψους 11,5 εκατ. ευρώ που αφορά την υποστήριξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με το εφάπαξ των ναυτικών και ανέφερε ότι από την προηγούμενη φορά υπάρχει συνέχεια και συνέπεια σε όσα συμφωνήθηκαν με την ΠΝΟ
 
Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι όσον αφορά τη διάταξη για την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, δεν θα μεταβληθούν τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών και δεν αλλάζει κάτι στο θεσμικό πλαίσιο για την ακτοπλοϊα. Σημείωσε ότι θα ληφθούν σύντομα πρωτοβουλίες, προκειμένου να υπάρξει ξανά ελληνική σημαία σε κρουαζιερόπλοια, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την απασχόληση Ελλήνων ναυτικών.
 
Αναφορικά με τα ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, έως 49 επιβάτες, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι δε μεταβάλλεται το καθεστώς.
 
Σημειώνεται ότι το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο στην ελληνική επικράτεια που διατηρούσε την ελληνική σημαία ήταν το Cristal του ομίλου Louis.