Με τη λύση πακέτο για την κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη άμεσα – και με το «γαλλογερμανικό» Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας έμμεσα – συνέδεσε την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του ελληνικού δανείου η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Ads

«Η αλλαγή της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα μπορεί να συζητηθεί στο πλαίσιο της συνολικής απάντησης στην κρίση χρέους της Ευρώπης» σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, στις κοινές της δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. «Μιλάμε για ένα συνολικό πακέτο. Τα μέτρα βοήθειας προς την Ελλάδα είναι διάρκειας 3 ετών, ενώ στην Ιρλανδία 7 ετών. Οι συζητήσεις για τη διάρκεια του ελληνικού προγράμματος, από κοινού με άλλα μέτρα, είναι στο τραπέζι». Όπως τόνισε: «η Ελλάδα έχει αρχίσει να φέρνει σε τάξη τα του οίκου της», κάτι, που, όπως ανέφερε, η γερμανική πλευρά «παρακολουθεί με ικανοποίηση, αναγνωρίζοντας ότι «ο δρόμος αυτός δεν είναι πολύ εύκολος» και «απαιτεί πολιτικό θάρρος».

Η Άγκελα Μέρκελ δεν αποκάλυψε τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην Ελλάδα, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ για την κρίση χρέους, διευκρινίζοντας πάντως ότι το Βερολίνο δεν ζητά επιπλέον μέτρα από την Αθήνα, αλλά την τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως όλες οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η ελληνική κυβέρνηση στοχεύουν στην αποφυγή της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους. Διαβεβαίωσε μάλιστα για άλλη μία φορά πως η χώρα μας θα αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει από την ΕΕ στο πλαίσιο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης.

Ads

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενώ στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες αναζωπυρώνονται τα σενάρια περί ελληνικής χρεοκοπίας κι επιστροφής στη δραχμή. Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας απορρίπτει ευθαρσώς στην έκθεσή της την οικονομική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και της αγοράς κρατικής ομολόγων.

Ας σημειωθεί ότι η συνολική «λύση πακέτο» για το ελληνικό χρέος που φαίνεται να επιθυμεί διακαώς η Γερμανία προκειμένου να αντιμετωπίσει λιγότερες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας μετά και την εκλογική ήττα Μέρκελ στο Αμβούργο, επισημάνθηκε και κατά την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας νωρίτερα.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησαν ότι… συμφωνούν για το ζήτημα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ωστόσο, η επίμαχη συνάντηση δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση. Οι δυο υπουργοί συζήτησαν το θέμα του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» και το ζήτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου, το οποίο θεωρείται δεδομένο ότι θα εγκριθεί, χωρίς πάντως να υπάρχει οριστική συμφωνία για το χρόνο επιμήκυνσης.

Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου με Σταϊνμάιερ – Έζντεμιρ

Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τον πρόεδρο των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σταϊνμάιερ ανέφερε πως εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό το μεγάλο του σεβασμό για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε και πρέπει να πάρει. Υπενθύμισε ακόμη τις «δύσκολες» αποφάσεις που πήρε και το SPD ως κυβέρνηση στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, επισημαίνοντας ότι οι καρποί εκείνης της προσπάθειας φάνηκαν με μία καθυστέρηση πενταετίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «η κρίση στην Ευρώπη δεν αντιμετωπίζεται με συνεντεύξεις Τύπου, αλλά χρειάζονται θαρραλέες αποφάσεις, για να αποκρουστούν οι επανερχόμενες κάθε μήνα επιθέσεις των αγορών σε μεμονωμένες οικονομίες». Κατηγόρησε δε τη γερμανική κυβέρνηση ότι «δεν έχει το θάρρος να συζητήσει με το λαό όσα είναι σήμερα αναγκαία». «Ελπίζω ότι πριν το επόμενο Συμβούλιο της ΕΕ δεν θα επιστρέψουμε σε λαϊκισμούς» τόνισε ο κ. Σταϊνμάιερ.

Από την πλευρά του ο ένας εκ των δύο προέδρων του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ επισήμανε το ιδιαίτερα φιλικό κλίμα της συνάντησής του με τον κ. Παπανδρέου. Εκτίμησε ότι η μείωση του χρέους δεν πρέπει να αναμένεται βραχυπρόθεσμα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος. «Είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και όχι ενός μόνον κόμματος», είπε ο κ. Έζντεμιρ. Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της πρότασης για την έκδοση ευρωομολόγων.