Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος υπεραμύνθηκε της στάσης του για το Μακεδονικό ζήτημα και άφησε αιχμές για «απουσία» του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στα εθνικά θέματα, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ads

Ο μητροπολίτης δήλωσε ότι «το όνομα της Μακεδονίας δεν είναι εξωτερική πολιτική, είναι απαίτηση του φρονήματος του λαού», στηρίζοντας έτσι την ανάμειξη της εκκλησίας στο Σκοπιανό. Θεωρώντας υποχρέωση του «Ορθόδοξου Μητροπολίτη να ενδιαφέρεται για τις συνέπειες των εθνικών προβλημάτων πάνω στο ποίμνιό του», ο κ. Άνθιμος έφερε ως παράδειγμα τη δίωρη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Δρούτσα, για να στηρίξει τη θέση του.

Μάλιστα, όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, «είναι πάρα πολύ μεγάλη αποστολή της εκκλησίας να μιλάει για το Σκοπιανό, διότι αν υπήρξε ο Μακεδονικός Αγώνας και αν ο Μακεδονικός Αγώνας ήταν το προανάκρουσμα και η προετοιμασία της νίκης του 1912 για να έχουμε σήμερα Μακεδονία και Θεσσαλονίκη, αυτό οφείλεται κυρίως στους ιεράρχες, στους Μητροπολίτες, πολλοί εκ των οποίων κακοπάθησαν και έχασαν τη ζωή τους».

Εμμέσως, ο κ. Άνθιμος άσκησε κριτική στην «απουσία» του Αρχιεπισκόπου από τα ελληνικά πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα, λέγοντας ότι «αποστολή της εκκλησίας δεν είναι μόνο η οργάνωση συσσιτίων», και προχώρησε σε παραλληλισμό με την εποχή Χριστοδούλου: «Από την τακτική του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, που θεωρούνταν ακραία, μεταπέσαμε σε μια άλλη κατάσταση, η οποία είναι ακριβώς το αντίθετο και αυτό έχει δημιουργήσει διεργασίες και απόψεις, οι οποίες βέβαια δίδουν μια ζωντάνια στην εκκλησία, αλλά δεν διορθώνεται το πράγμα. Δηλαδή, δεν μπορούμε να κλείσουμε όλη μας τη δραστηριότητα με τα συσσίτια, δεν είναι αυτό η αποστολή της εκκλησίας μόνο».

Ads

Όσον αφορά τις σχέσεις του με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρη, ο κ. Άνθιμος τόνισε ότι τους ενώνει το κοινό ενδιαφέρον τους για την πόλη, ενώ ταυτόχρονα επισήμανεει ότι «αυτή την χρονιά δεν πρόκειται να γίνουν έργα, γιατί δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Αλλά θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες των πολιτών στην Θεσσαλονίκη».