Ελάφρυνση των ποινών και μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας ζήτησαν από το υπουργείο Οικονομικών οι κοινωνικοί εταίροι που μετείχαν στη δημόσια διαβούλευσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε πως το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αναδιοργάνωση του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμό. Σύμφωνα με τον υπουργό το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ως το τέλος του μήνα, χωρίς, όπως τόνισε, το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.
Ads
«Καμία προσπάθεια ποινικοποίησης του συνόλου των Ελλήνων φορολογουμένων δεν επιχειρούμε να κάνουμε» υποστήριξε κατά τη συνάντηση με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Υποστήριξε ότι στη χώρα μας υπάρχει κατά γενική ομολογία μια ομάδα φορολογουμένων που συστηματικά φοροδιαφεύγει και υπογράμμισε ότι αυτή η κατάσταση καθώς και η αίσθηση ατιμωρησίας δεν πρόκειται να συνεχιστεί.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το υπουργείο επιχειρεί να κάνει το αδίκημα της μη απόδοσης του ΦΠΑ διαρκές από στιγμιαίο που ήταν έως τώρα, κάνοντας επιπλέον λόγο και για αυτόφωρη σύλληψη υπό προϋποθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι τόσο το θέμα του χαρακτηρισμού της μη απόδοσης του ΦΠΑ όσο και η αυτόφωρη διαδικασία για τους παραβάτες είχαν αποτελέσει σημεία αντιρρήσεων που είχε προβάλει το υπουργείο Δικαιοσύνης κατά την παρουσίαση του αρχικού κειμένου του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην άρση του φορολογικού απορρήτου στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών που δεν αποδίδονται στο δημόσιο πάνω από κάποιο χρονικό διάστημα καθώς και στην δημοσιοποίηση των ονομάτων των συγκεκριμένων φορολογούμενων. Όπως υποστήριξε δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά διαγραφή χρεών ενώ δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο θα υπάρξει διάταξη συμψηφισμού χρεών μεταξύ του δημοσίου και των φορολογούμενων και κάλεσε τους παρευρισκόμενους εκπρόσωπους των φορέων να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το θέμα αυτό.
Από την πλευρά των φορέων, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, επέκρινε το γεγονός ότι κάθε δύο μήνες κατατίθεται και ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ζήτησε επιπλέον τη σύνδεση της μεταχρονολογημένης εξόφλησης των απαιτήσεων των επιχειρήσεων με την καταβολή του ΦΠΑ, ώστε να μην επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με πληρωμές για φόρους που δεν έχουν εισπράξει. Υπογράμμισε επιπλέον, ότι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για το αυτόφωρο σκοντάφτει στην αρχή της αναλογικότητας και πρέπει να απαλειφτεί. Αντιπρότεινε ως μέτρο το πάγωμα του ΑΦΜ της επιχείρησης που έχει διαπράξει φορολογικό αδίκημα για να επιχειρηματική φυλάκιση και όχι προσωποκράτηση.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος χαρακτήρισε «δύστροπο και βαριά γραφειοκρατικό το νομοσχέδιο» αλλά υποστήριξε πως γίνονται βήματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Δήλωσε πάντως απαισιόδοξος ως προς την απόδοση των μέτρων που επιχειρεί να λάβει το υπουγείο.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τραπέζης κ. Β. Ράπανος ζήτησε να σταματήσει η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των τραπεζών, σημειώνοντας πως τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προβλήματα ρευστότητας που επιβαρύνονται με την αναδρομική φορολόγηση. Επιπλέον ζήτησε να εξασφαλισθεί το απόρρητο των πελατών των τραπεζών, ενώ αναφερόμενος στο υπό θέσπιση θεσμό της φορολογικής διαιτησίας υποστήριξε ότι θα είναι ζημιογόνα για το δημόσιο καθώς όποιος προσφεύγει σε αυτή θα καταβάλει λιγότερα χρήματα.
Αισιόδοξος για την απόδοση των μέτρων φοροδιαφυγής που θέλει να λάβει η κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Χ. Κυριαζής εκτιμώντας ότι τα αποτελέσματα θα φανούν μέσα στο 2011. Ζήτησε πάντως την αναδιατύπωση κάποιων άρθρων που ενδεχομένως να επιτρέψουν την κατάχρηση τους από επίορκους εφοριακούς, καθώς και τη θεσμοθέτηση και τήρηση αρχείου για τους ελέγχους διενεργεί κάθε εφοριακός υπάλληλος στην καριέρα του.
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος αναφέρθηκε με την σειρά του στην αίσθηση ατιμωρησίας που επικρατεί στην κοινωνία, ωστόσο τόνισε πως η τιμωρία των φοροφυγάδων μπορεί να γίνει και με άλλους τρόπους εξαιρουμένης της φυλάκισης. «Κάθε διάταξη που δίνει την εντύπωση ότι ο πέλεκυς είναι βαρύς μας βρίσκει σύμφωνους» δήλωσε. Ζήτησε επίσης να θεσπισθεί δυνητικό αφορολόγητο ύψους 24.000 ευρώ για κάθε τετραμελή οικογένεια, ώστε να αποφεύγεται η γραφειοκρατία των αποδείξεων.
Εκ μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ ο Γ. Τσιφόρος χαρακτήρισε αυστηρά τα μέτρα του νομοσχεδίου και εστίασε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κλιμάκωση των ποινών ανά παράπτωμα. Ζήτησε οι συνεταιρισμοί να μην υποχρεούνται να κόβουν τιμολόγια και να εξαιρεθούν από τις ρυθμίσεις για την περαίωση.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >