Την έκθεση της Κομισιόν για τα δημοσιονομικά στατιστικά δεδομένα της Ελλάδας, με την οποία επιρρίπτονται σημαντικές ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υιοθέτησε το Ecofin.

Ads

Στα συμπεράσματά του, με βάση την έκθεση-κόλαφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 8/1/2010 για τα δημοσιονομικά στατιστικά δεδομένα της Ελλάδας την περίοδο 2004-2008, το Συμβούλιο καλεί επισταμένως την Ελλάδα να δράσει άμεσα ώστε τα ζητήματα μεθοδολογίας και τεχνικών διαδικασιών που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί να αποτελέσουν αντικείμενο προσεκτικής ανάλυσης. Ακόμη, το Συμβούλιο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις ελλείψεις του διοικητικού μηχανισμού της στατιστικής υπηρεσίας προωθώντας «διαφανείς διαδικασίες μεταξύ των εμπλεκομένων θεσμικών οργάνων».

Επίσης, το Συμβούλιο καλεί την Ελλάδα να προχωρήσει στις απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε το ελληνικό στατιστικό σύστημα να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της ΕΕ και να θεσπίσει έως το Φεβρουάριο του 2010 ένα πρόγραμμα δράσης που θα έχει ως στόχο να καλύψει τις ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί για τη συλλογή, επεξεργασία και κοινοποίηση των στατιστικών στοιχείων. Στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου, επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο θα παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης σε αυτό το θέμα και πως θα το επανεξετάσει στην επόμενη σύνοδό του τον Φεβρουάριο.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου ΕCOFIN ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συζήτηση που διεξήχθη για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και σημείωσε ότι η Επιτροπή συμφωνεί με τα συμπεράσματα για την Ελλάδα που ενέκρινε σήμερα ομόφωνα το Συμβούλιο.

Ads

Ακόμη, ο αρμόδιος επίτροπος επεσήμανε ότι στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας θα ληφθούν αποφάσεις για το σχέδιο δράσης για κάθε σημείο που αναγνωρίστηκε ως προβληματικό σχετικά με τη συλλογή και διαχείριση των ελληνικών στοιχείων. Συγκεκριμένα, 14 σημεία έχουν αναγνωριστεί ως αδύναμα από την Επιτροπή (και το Συμβούλιο) και χρήζουν άμεσης λήψης μέτρων, ανέφερε ο επίτροπος και εξέφρασε την ελπίδα οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν στο επόμενο ECOFIN. «Δεν αποκλείω στο εν λόγω σχέδιο δράσης να υπάρχουν και προτάσεις για μεταρρύθμιση και άλλων οργάνων, εκτός της στατιστικής υπηρεσίας, τα οποία σχετίζονται με τη διαχείριση και παρουσίαση των σχετικών δεδομένων», είπε ο αρμόδιος Επίτροπος.

Δίνοντας ένα παράδειγμα σχετικά με τις δυνατότητες που θα διαθέτει η Eurostat σε περίπτωση που της αποδοθούν περισσότερες ελεγκτικές αρμοδιότητες, όπως θα ζητήσει η Επιτροπή, ο Χ. Αλμούνια αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ελλάδας και την υποβολή των αναθεωρημένων στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα τον Οκτώβριο του 2009. Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι εάν η Eurostat διέθετε μεγαλύτερες ελεγκτικές αρμοδιότητες, θα μπορούσε να έχει ελέγξει τα νέα στοιχεία που υποβλήθηκαν, τα οποία αναθεωρούσαν στοιχεία που είχαν κατατεθεί μόλις 90 μέρες νωρίτερα από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Με τις ενισχυμένες ελεγκτικές δυνατότητες, η Eurostat θα είναι σε θέση να ελέγχει, εάν υπάρχουν αμφιβολίες για τα στοιχεία των δημοσίων δαπανών που λαμβάνει, ανατρέχοντας στις πηγές των στοιχείων που υποβάλλονται. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες ευτυχώς δεν είναι πολλές, όταν έχουμε βάσιμες αμφιβολίες για την ακρίβεια των στοιχείων, θα μπορούμε να τα ελέγξουμε», εξήγησε ο Χ. Αλμούνια.

Σε ερώτηση για πιθανές επιπτώσεις της ελληνικής δημοσιονομικής κατάστασης σε άλλες χώρες, ο Επίτροπος απάντησε ότι σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί περιορίστηκαν στη συζήτηση περί των στατιστικών στοιχείων και συμπλήρωσε ότι τον επόμενο μήνα θα συζητηθούν οι συστάσεις για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας και την εφαρμογή ενός νέου σχεδίου σταθερότητας.

Τέλος, ο Χ. Αλμούνια παραδέχθηκε ότι λόγω της ελληνικής κατάστασης υπάρχει «νευρικότητα στις αγορές», η οποία επηρεάζει και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως η «Η μοίρα μιας χώρας στη νομισματική ένωση, είναι η μοίρα και των υπολοίπων χωρών».

Γ. Παπακωνσταντίνου: «Πληρώνουμε την αναξιοπιστία των παρελθόντων ετών»

Ικανοποιημένος από την ανακοίνωση του Ecofin σχετικά με την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, όσο και για την αποδοχή την οποία έτυχαν οι βασικοί άξονες του τριετούς προγράμματος οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας, δήλωσε μετά τη λήξη των εργασιών του Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Πληρώνουμε την αναξιοπιστία των παρελθόντων ετών», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή πέραν της κοινοποίησης στις Βρυξέλλες της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της χώρας, της οποίας το δημοσιονομικό έλλειμμα υπερέβαινε το 12%.

«Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση θωρακίζεται το σύστημα παραγωγής στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα και τόνισε ότι η ηγεσία της στατιστικής υπηρεσίας θα εκλέγεται εφεξής, με ευρεία πλειοψηφία, από τη Βουλή των Ελλήνων. Τόνισε, επίσης, ότι στην ηγεσία της νέας στατιστικής υπηρεσίας θα μετέχουν εκπρόσωποι των τραπεζών, ανεξάρτητων φορέων, ενδεχομένως δε και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, εφόσον από νομικής απόψεως αυτό αποδειχτεί εφικτό», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε, επίσης, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης οι οποίες αφορούν τη θεσμοθέτηση δύο σωμάτων τα οποία θα ασχολούνται με τον έλεγχο τόσο της κατάρτισης όσο και της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Σε ό,τι αφορά το τριετές «πρόγραμμα σταθερότητας ανάπτυξης και ανασυγκρότησης» της οικονομίας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριετίας το οποίο είναι «εμπροσθοβαρές» και ότι υπάρχει πλήρης και λεπτομερής καταγραφή όλων των τομέων στους οποίους θα υπάρξουν παρεμβάσεις, καθώς και μετρίσιμες επιπτώσεις.

Αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στις επικείμενες αλλαγές που θα υπάρξουν στο φορολογικό σύστημα της χώρας, στο ασφαλιστικό, στο σύστημα κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και στη διοικητική μηχανή της χώρας, μέσω του Καλλικράτη. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι οι πρώτες αντιδράσεις από την ΕΕ ήταν θετικές, τονίζοντας, ωστόσο, ότι από εδώ και στο εξής το μεγάλο πρόβλημα είναι η υλοποίηση του προγράμματος και η επίτευξη του καλύτερου δυνατού συντονισμού μεταξύ των υπουργείων.

Τον επόμενο μήνα, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το Συμβούλιο θα παρουσιάσει υπό μορφή πακέτου στην Ελλάδα συνολικές συστάσεις τόσο για την υπέρβαση του ελλείμματος όσο και για το τριετές πρόγραμμα και τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα έχει ένα τετράμηνο για να απαντήσει με λεπτομερή τρόπο πώς θα ανταποκριθεί στις συστάσεις των Βρυξελλών. Αυτό θα συμβεί τον Ιούνιο και στη συνέχεια, με βάση το άρθρο 126, παράγραφος 9 της Συνθήκης της Λισαβόνας (τέως Άρθρο 104, παράγραφος 9 της Συνθήκης του Μάαστριχτ), η Ελλάδα θα ελέγχεται δημοσιονομικά ανά δίμηνο.

Ο υπουργός εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας των των ελληνικών στοιχείων θα μπορούσε να συμβεί τον Οκτώβριο, οπότε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ κοινοποιούν στις Βρυξέλλες, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία τους και σημείωσε ότι όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας στις διεθνείς αγορές. Τόνισε, ακόμη, ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δημιουργείται επισφάλεια κινδύνου στους ελληνικούς τίτλους.

Δείτε επίσης: Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις από το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αλλά…