Επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον  επικεφαλής στης Κομισιόν Ζακ Κλοντ Γιούνκερ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας. Στο επίκεντρο της επικοινωνίας βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις επί ελληνικού εδάφους με τους θεσμούς και η ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ads

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φαίρεται να πήρε την πρωτοβουλία αυτής της επικοινωνίας, ώστε να κλείσει η συμφωνία χωρίς προσκόμματα, καθότι η από χθες φαινόταν πως υπήρχε διάθεση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να τορπιλιστεί εκ νέου η συμφωνία, με τον Βόλφγκανγ Σόιμπλε να δείχνει ένα νέο δάνειο-γέφυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, με την Άνγκελα Μέρκελ, που έκλινε περισσότερο προς τις μεθοδεύσεις Σόιμπλε, δεν υπήρξε συναντίληψη και το κλίμα ήταν βαρύ με τη Γερμανίδα καγκελάριο να επαναφέρει το ζήτημα της συμφωνίας-«γέφυρα».

Ήδη από τητο πρωί της Δευτέρας το Βερολίνο είχε δείξει το σκληρό του πρόσωπο με τον εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ να δηλώνει πως «μία γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι ευκταία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριών ετών, ένα πρόγραμμα με ένα σημαντικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων και άλλων μέτρων, ένα πρόγραμμα που οφείλει να είναι μια σταθερή και μακροπρόθεσμη βάση για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί». Στο ίδιο κλίμα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είχε δηλώσει ότι η καταβολή της πρώτης δόσης πρέπει να συνδεθεί με την πρόοδο της Αθήνας.

Ads

Αντίθετα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν, ο Γάλλος πρόεδρος, αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν πιο υποστηρικτικοί. Την προηγούμενη εβδομάδα άλλωστε στη συνάντηση που είχαν Τσίπρας και Ολάντ στο Σουέζ είχαν συμφωνήσει ότι θα ήταν καλό η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Αυγούστου.