Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε να συνομιλήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν μετά την ακύρωση μιας παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. «Θα υπάρξει μια τηλεφωνική συνδιάλεξη τις επόμενες ημέρες», ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.
Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν, θα διατυπώσει «ένα αίτημα για διευκρινίσεις», επισήμανε ο Ατάλ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.
«Θέλουμε εξηγήσεις» σχετικά με αυτό που «μοιάζει με μια μεγάλη διάρρηξη εμπιστοσύνης», σημείωσε ο Ατάλ.
Υπενθυμίζεται ότι το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS μεταξύ των ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας προκάλεσε την οργή του Παρισιού, καθώς είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση μιας παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία: μια παραγγελία ύψους 56 δισ. δολαρίων. Η Γαλλία ανακάλεσε την Παρασκευή τους πρεσβευτές της στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, μια άνευ προηγουμένου απόφαση ενώπιον δύο ιστορικών συμμάχων της,
Το Λονδίνο υπερασπίζεται το σύμφωνο
Σήμερα, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας υπερασπίστηκε την προσέγγιση του Λονδίνου στην αμυντική συμφωνία που σύναψε με την Ουάσιγκτον και την Καμπέρα.
Αυτή η συμφωνία δείχνει την ετοιμότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να «επιδείξει αποφασιστικότητα στην προάσπιση των συμφερόντων μας» και τη «δέσμευσή μας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού», έγραψε η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Telegraph.
Στο άρθρο της, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας δεν αναφέρθηκε στην ένταση με τη Γαλλία και πρόκρινε το σύνθημα της «Παγκόσμιας Βρετανίας» (Global Britain) αναφορικά με τη θέση της χώρας της διεθνώς, στη μετά το Brexit εποχή.
Αυστραλία: «Ήμασταν ειλικρινείς με τη Γαλλία»
Η Αυστραλία ήταν «ειλικρινής, ανοικτή και έντιμη» με τη Γαλλία για τις ανησυχίες σε σχέση με τη συμφωνία για τα γαλλικά υποβρύχια, διαβεβαίωσε σήμερα ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας, Πίτερ Ντάτον. Όπως σημείωσε, η Αυστραλία εξέφραζε τις ανησυχίες της στη Γαλλία αναφορικά με την παραγγελία –αποτιμήθηκε στα 40 δισ. δολάρια το 2016, θεωρήθηκε ότι θα κόστιζε πολύ περισσότερα σήμερα– επί περίπου 2 χρόνια.
«Οι ισχυρισμοί ότι οι ανησυχίες δεν είχαν διατυπωθεί από την αυστραλιανή κυβέρνηση, απλά αψηφούν, ειλικρινά, ό,τι είναι δημόσια καταγεγραμμένο και σίγουρα ό,τι λέγαμε δημοσίως για μεγάλο διάστημα», δήλωσε ο Ντάτον στο Sky News.
Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε εκφράσει «πολύ σημαντικές ανησυχίες» για τη συμφωνία στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον Ιούνιο και είχε ξεκαθαρίσει ότι η Αυστραλία «θα χρειαστεί να λάβει μια απόφαση με βάση το εθνικό μας συμφέρον». Ο υπουργός Οικονομικών Σάιμον Μπέρμιγχαμ δήλωσε ότι η Αυστραλία είχε ενημερώσει τη Γαλλία για τη συμφωνία αλλά σε σημερινές του δηλώσεις αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν μυστικές, δεδομένου του πόσο ευαίσθητο ήταν το ζήτημα.
Ο Ντάτον και ο Μπέρμιγχαμ αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το κόστος της νέας συμφωνίας, πάντως ο Ντάτον παραδέχθηκε ότι «δεν πρόκειται να είναι ένα φθηνό πρόγραμμα» εξοπλισμών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >