H δήλωση του… ανύποπτου Κώστα Κατσίκη ήταν το πρώτο κρούσμα, οι ισχυρισμοί του – μάλλον «υποψιασμένου» – Θανάση Θεοχαρόπουλου ήταν το δεύτερο. Αμφότεροι, δε, ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας και κινήτρων, ήρθαν να καταδείξουν πως μέρος τουλάχιστον του πολιτικού προσωπικού αδυνατεί, ή δεν επιθυμεί, να αντιληφθεί τι σημαίνει άσκηση εξωτερικής πολιτικής και, δη, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη διεθνή συγκυρία.
Kαι οι δύο περιπτώσεις αποτελούν πηγή προβληματισμού – και όχι μόνον στην κυβέρνηση – καθώς ήρθαν σε μια ιδιαίτερα λεπτή φάση σε ό,τι αφορά το θέμα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία. Σ’ αυτήν ακριβώς την φάση μεν βουλευτες των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης έθεσε ζήτημα παράκαμψης της Δικαιοσύνης και ανταλλαγής των δύο με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, ο δε επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπονόησε ότι με φωτογραφική νομοθεσία μεθοδεύεται η παράταση της κράτησης των «οκτώ» και η παράκαμψη των αποφάσεων του Αρείου Πάγου.
Συγκεκριμένα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναπαρήγαγε δημοσιεύματα, τα οποία ερμήνευσαν ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης για κρατούμενους του κοινού ποινικού δικαίου ως «φωτογραφική» διάταξη για τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς. Η ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει ότι οι εκζητούμενοι από τρίτες χώρες μπορούν να κρατούνται και πέραν του νομίμου ορίου όταν εκκρεμεί αίτημα έκδοσης τους για ποινικά αδικήματα. Από το υπουργείο, δε, έγινε απολύτως σαφές, πως η ρύθμιση αφορά αιτήματα έκδοσης μόνον για ποινικά αδικήματα και δεν σχετίζεται με διοικητική κράτηση στο πλαίσιο αιτημάτων πολιτών τρίτων χωρών για χορήγηση ασύλου.
Όμως, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, εξέφρασε ανησυχίες ότι η διάταξη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δικαιώματα των οκτώ, ενώ έκανε λόγο και για «επιεικώς ύποπτη χρονική συγκυρία» ως προς την χρονική στιγμή της κατάθεσής της. Σημειώνεται εδώ, πως στις αρχές Απριλίου εκπνέει το διάστημα νόμιμης κράτησης των «οκτώ».
Η τοποθέτηση Θεχαρόπουλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ο οποίος καταλόγισε στον βουλευτή της Δημοκρατικής συμπαράταξης «ακραία ανευθυνότητα», επανέλαβε ότι η διάταξη δεν έχει καμία σχέση με τους «οκτώ» , ενώ ως προς την ουσία της υπόθεσής τους τόνισε: «Οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου περί μη έκδοσής τους πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά απ’ όλους. Για την ελληνική κυβέρνηση έχει κλείσει αυτό το θέμα με τον πιο επίσημο τρόπο. Η κυβέρνηση δεν θα παραβιάσει ούτε το Σύνταγμα ούτε την κείμενη νομοθεσία».
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πάντως, επέμεινε και απευθυνόμενος στην Βουλή στον Σταύρο Κοντονή είπε: «Να δεσμευθείτε εδώ ότι θα υπάρξει το κράτος δικαίου και για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, δεν θα γίνει συμψηφισμός με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς, ότι θα υπάρξει το κράτος δικαίου και για αυτούς».
Η ευκολία, όμως, με την οποία βουλευτές απ’ όλες τις πλευρές συνδέουν, και δη δημόσια, την κράτηση των δύο ελλήνων με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς μπορεί να προκαλέσει μείζονες διπλωματικές περιπλοκές. Και τούτο όχι μόνον γιατί κινούνται απολύτως εκτός της επίσημης θέσης της χώρας που αποκλείει οποιαδήποτε συζήτηση περί «ανταλλαγής», αλλά και επειδή αυτή ακριβώς η συζήτηση εμφανίζει έλληνες πολιτικούς παράγοντες να κινούνται εκτός των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κράτους δικαίου.
Όπως σημειώνουν, δε, κυβερνητικές πηγές οι – τουλάχιστον – άστοχες αυτές παρεμβάσεις δίνουν νέα αξία στην συζήτηση περί του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και της διαμόρφωσης ενιαίων, υπερκομματικών και κυρίως υπεύθυνων θέσεων στα εθνικά θέματα. Το θέμα του Εθνικού Συμβουλίου και της διακομματικής συνεννόησης στα εθνικά ζητήματα άνοιξε μετά την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη και την συνάντηση του επικεφαλής του Ποταμού με τον πρωθυπουργό. Προσώρας πάντως, τα μηνύματα δεν δείχνουν να υπάρχει ουσιαστικό έδαφος για τέτοια συνεννόηση, κρίνοντας πέραν των άλλων και από την σπουδή του Κυριάκου Μητσοτάκη να απορρίψει την πρόσκληση Κοτζιά για ενημέρωσή του επί του Μακεδονικού…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >