Επικίνδυνη, εν κρυπτώ, στροφή στο δόγμα της εξωτερικής πολιτικής βλέπουν κύκλοι της αντιπολίτευσης αλλά και διπλωματικοί παράγοντες πίσω από την κινητικότητα των τελευταίων ημερών  για την αποστολή ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία – μια αποστολή που φέρεται να αποφασίστηκε κατ’ απαίτηση των Αμερικανών και για πρώτη φορά μεταπολεμικά εμπλέκει τη χώρα μας σε στρατιωτικές δραστηριότητες στη Μεσόγειο.

Ads

Η απόφαση, η οποία αποκαλύφθηκε πριν από δυο ημέρες, ελήφθη παρά τις αντιρρήσεις που σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και, στην πράξη, θέτει υπό αίρεση την πάγια αρχή της εξωτερικής, και εθνικής, πολιτικής σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα αποτελεί αποκλειστικά και μόνον δύναμη ειρήνης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και δεν μετέχει ποτέ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις πάρα μόνον σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ.

Μετά την επίσκεψη όμως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε αιφνιδίως  μεταβολή αυτού του δόγματος και φέρεται να τελεί σε προχωρημένες επαφές με εκπροσώπους του Ριάντ που βρίσκονται στην Αθηνά για την αποστολή των Patriot προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας προς αναχαίτιση των επιθέσεων που εξαπολύουν εναντίον της φιλο-ιρανικές δυνάμεις από το έδαφος της Υεμένης.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ανησυχητική από πήγες της αντιπολίτευσης, μαζί με την επισήμανση ότι ακολουθεί την αιφνίδια αμφισβήτηση των ασφαλών σχέσεων της Αθήνας με το Ιράν μετά τη δημόσια θέση που πήρε ο Κυριάκος Μητσοτακης – ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που το έπραξε – υπέρ της δολοφονίας Σουλειμανί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ads

Η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται και στην έντονη προειδοποίηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επεσήμανε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για αποστολή ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία είναι αβάσιμα και αποτελούν προϊόν λανθασμένης πληροφόρησης. Φοβόμαστε, όμως, ότι αυτό που εμείς θέλουμε δεν ισχύει, γιατί τα δημοσιεύματα είναι πολλά, από πολλές πλευρές και με πολλές λεπτομέρειες.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να ακυρώσει αμέσως κάθε τέτοια σκέψη και κάθε τέτοιο σχέδιο. Η Ελλάδα είναι χώρα που φιλοδοξεί οι  διεθνείς παρεμβάσεις της και πρακτικές της να στοχεύουν στην Ειρήνη και στη συνεννόηση και να αποτελούν μέρος, όπου χρειάζεται, επίσημων πρωτοβουλιών Διεθνών Οργανισμών στις οποίες η χώρα μας συμμετέχει. Κατά πάγια πρακτική και στόχευση, τα εθνικά μας συμφέροντα υπηρετούνται μόνο όταν γινόμαστε μέρος της λύσης και όχι μέρος του κάθε προβλήματος».

Με αυτό το σκεπτικό ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για κινήσεις που εγκυμονούν «τεράστιους κινδύνους» για τη χώρα και κάλεσε την κυβέρνηση να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες. Αντί διάψευσης όμως τα τελευταία μηνύματα από το υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο δείχνουν ότι η διαδικασία αποστολής των Patriot στην Σαουδική Αραβία επιταχύνεται.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην αποστολή προστασίας των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας με μια Μοίρα Patriot και με δύναμη περίπου 100 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που χρειάζονται για τη λειτουργία τους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η μεταφορά των Patriot θα γίνει από μεταγωγικά της Σαουδικής Αραβίας και μεγαλύτερα με αμερικανική συνδρομή. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποστείλει δυο συστοιχίες Patriot και μια συστοιχία THAAD, για ενίσχυση της αεράμυνας της Σαουδικής Αραβίας.