Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προς τον Πρωθυπουργό, ερωτώντας εάν σκοπεύει να επανεξετάσει τις συμβάσεις παραχώρησης για τους πέντε εθνικούς δρόμους, καθώς και τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το δίκτυο των εθνικών δρόμων βρίσκεται σε ένα κλοιό από διόδια, «όπως προβλέπουν οι ληστρικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τους παραχωρησιούχους», ενώ «μεγάλος αριθμός πολιτών καλείται να πληρώσει ακόμα και για δρόμους που δεν έχουν καν κατασκευαστεί». Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση για μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση συκοφάντησης έναντι του διαρκώς ογκούμενου κίνημα πολιτών ενάντια στις αυξήσεις στις τιμές εισιτηρίων και διοδίων.

«Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι της χώρας καλούνται να υποστούν θυσίες και περικοπές, η κυβέρνηση όχι μόνο επιτρέπει πολλαπλές αυξήσεις και απαγορευτικές τιμές διοδίων, αλλά αρνείται να επαναδιαπραγματευθεί προς όφελος του δημοσίου τις σχετικές ληστρικές συμβάσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ειδικά για την Αττική Οδό, σημειώνει πως με δεδομένο τον αυξημένο αριθμό αυτοκινήτων που τη διέρχονται σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν στη σύμβαση, (300.000 αντί 120.000 ημερησίως), ο αυτοκινητόδρομος θα έπρεπε ήδη να έχει αποδοθεί πίσω στο δημόσιο.

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Τσίπρας ερωτά τον Πρωθυπουργό αν σκοπεύει:

Ads

– Να καταγγείλει τη σύμβαση για την Αττική οδό και ειδικά μάλιστα στο σημείο το οποίο προβλέπει απόδοση των εσόδων στο δημόσιο επί των καθαρών κερδών της κοινοπραξίας και όχι επί των ακαθάριστων εσόδων από τα διόδια
– Να επανεξετάσει τις συμβάσεις παραχώρησης για τους πέντε εθνικούς δρόμους
– Να επανεξετάσει την υπερβολική και εξοργιστική αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες.