Ανησυχίες προκαλεί η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στη Χαλκιδική.

Ads

Το υψηλό σεισμικό δυναμικό της περιοχής (όπου το Νοέμβριο του 1905 ο Εγκέλαδος «χτύπησε» με 7,2 Ρίχτερ προκαλώντας τσουνάμι) κάνει τους επιστήμονες να παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τη μεγαλύτερη δόνηση των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο θαλάσσιο χώρο νοτίως της χερσονήσου του Άθω.

Σύμφωνα με τα «Νέα», παρότι από εκείνη τη στιγμή είχαν καταγραφεί σχεδόν 70 μετασεισμοί που έδειχναν ομαλή εξέλιξη του φαινομένου, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι χρειάζονται μερικά ακόμη 24ωρα για να διατυπωθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Άλλωστε η πρόσφατη διέγερση εντοπίζεται στην Τάφρο του Βόρειου Αιγαίου, ένα χώρο υψηλής σεισμικότητας όπου απολήγουν τα παρακλάδια του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Ads

Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα στην Τάφρο σημειώθηκαν άλλοι δύο σεισμοί μεγαλύτεροι των 7 Ρίχτερ, ο ένας το 1981 και ο δεύτερος το 1982, όλοι τους σε απόσταση 25 – 45 χιλιομέτρων από τον πρόσφατο σεισμό, ενώ το 2014 η περιοχή έζησε σεισμό μεγέθους 6,9 Ρίχτερ.

Την κατάσταση επιφυλακής της επιστημονικής κοινότητας επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους εξήγησε πως και μόνο το ότι η ακολουθία βρίσκεται σε ένα γνωστό ρήγμα πρέπει να μας κάνει λίγο παραπάνω επιφυλακτικούς γιατί πρόκειται για ρήγμα με πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό, ενώ πρόσθεσε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμα, ιδίως σε ένα ρήγμα που δίνει πολύ ισχυρούς σεισμούς.