Τη σκληρή του στάση διατηρεί το Βερολίνο, το οποίο μετά την τελευταία τορπίλη που προσπάθησε να βάλει δείχνοντας το δρόμο ενός νέου δανείου – γέφυρα, εμφανιζόμενο επιφυλακτικό απέναντι στην επίτευξη συμφωνίας.

Ads

Ο γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Γενς Σπαν, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της χώρας ως προς τη συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές, δηλώνοντας πάντως συγκρατημένα αισιόδοξος για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Σπαν δήλωσε ότι αυτό που προέχει είναι η πληρότητα της συμφωνίας και όχι το πόσο γρήγορα θα επιτευχθεί αυτή.

«Η συμφωνία θα πρέπει να κρατήσει για τρία χρόνια, όχι για τρεις ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, συμβαδίζοντας με χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Μέρκελ, Στ. Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε πως «η πληρότητα προηγείται της ταχύτητας».

Ads

Αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό, ανέφερε ότι «φαίνεται πως πλέον υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία από ό,τι τους προηγούμενους μήνες, όταν υπήρχαν πολλά μπρος-πίσω και δεν ήξερε κανείς πού ήθελε να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στη στάση που θα κρατήσει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, τόνισε πως «θα εξετάσουμε με ηρεμία το συνολικό αποτέλεσμα».