Τα «τερτίπια» που εκδηλώθηκαν από στελέχη της ΝΔ με αντικείμενο τα δάση ανάγκασαν τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να επιβάλει «κομματική πειθαρχία» ως προς τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Μπορεί οι βουλευτές του κόμματος να «συμμορφώθηκαν» μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας, ωστόσο, στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου μεγάλος αριθμός στελεχών εξέφραζε τις διαφωνίες του αναφορικά με την επιλογή της ηγεσίας να εγκρίνει την πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ads

Ακόμη και ο κ. Κώστας Κιλτίδης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα καταψήφιζε το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «δεν έχει αρχή και τα άρθρα του μονάχα δεινά πρόκειται να επισωρεύσουν στην προστασία του περιβάλλοντος», συνετίστηκε τελικά με τη «γραμμή» της Ρηγίλλης. Διάψευσε, άλλωστε, και τις προσδοκίες του ΛΑΟΣ, ο οποίος τον είχε επικροτήσει για την αρχική του στάση. Αδικαιολόγητα απουσίασαν από τη διαδικασία 2 βουλευτές της ΝΔ, οι κ.κ. Γιαννόπουλος και Νικολόπουλος, οι οποίοι, βέβαια, γνωστοποίησαν με επιστολή τους πως αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν και οι ίδιοι υπέρ του νομοσχεδίου. Πάντως, η κομματική σύσταση αφορούσε και στο ενδεχόμενο απουσίας από τη ψηφοφορία.

Συνολικά 243 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψήφισαν επί της αρχής την κυβερνητική πρωτοβουλία. Το σχέδιο νόμου καταψήφισαν 16 βουλευτές του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ. «Παρών» δήλωσαν 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ καταψήφισε βασικά άρθρα -1 και 9- του νομοσχεδίου, με αντικείμενο την προστασία των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων της Ανατολικής Αττικής.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε «σωστή» την αναστολή των οικοδομικών εργασιών έως ότου ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, επισημαίνοντας, πάντως, ότι «η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, γιατί όταν θέτουμε συγκεκριμένους χρονικούς περιορισμούς, δεν είμαστε πάντα σε θέση να τους τηρήσουμε».

Ads

Το σχέδιο νόμου θα πάρει ψήφο, αλλά υστερεί στον τομέα της εμπιστοσύνης από τους πολίτες, διότι υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για αρκετές ενέργειες, ενώ δεν έχουν ακόμα συνταχθεί οι απαραίτητοι δασικοί χάρτες, οι οποίοι παραπέμπονται στο μέλλον, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος.

Εσωστρέφεια και Siemens

Εκτός από τη στενή αντίρρησή τους για τα δάση, με κύριους εκφραστές τους κ.κ. Κιλτίδη και Μαρκόπουλο, διαφωνούντες βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίαζαν στη γενικότερη εικόνα ασυνεννοησίας που επικρατεί στους κόλπους της ΝΔ το τελευταίο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι πέρα από τη σκληρή στάση που τήρησε στη χθεσινή ονομαστική ψηφοφορία, ο κ. Αντώνης Σαμαράς παρενέβη προσωπικά και στην «κόντρα» Μαρκόπουλου – Κεδίκογλου.

Σημειωτέον, εν μέσω του κλίματος εσωστρέφειας που καλείται να αντιμετωπίσει η Ρηγίλλης, επανέρχονται στο προσκήνιο και τα σκάνδαλα τα οποία στιγμάτισαν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας επί διακυβέρνησης ΝΔ, ειδικά ύστερα από τη δημοσιοποίηση της ευχαριστήριας επιστολής Καραμανλή προς Χριστοφοράκο. Βουλευτές του κόμματος (Β.Μιχαλολιάκος, Γερ.Γιακουμάτος, Γ.Κασαπίδης), με δηλώσεις τους στο Κανάλι 1 και το ρ/σ της ΝΕΤ, ζητούν διευκρινίσεις από τον τέως πρωθυπουργό σχετικά με την τελευταία εξέλιξη.

Σήμερα θα διεξαχθεί η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο την υπόθεση της Siemens. Η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από τη ΝΔ θεωρείται δεδομένη και το σχετικό πόρισμα αναμένεται να έχει εκδοθεί μέσα στο Μάρτιο.