Να επανέλθει το επίδομα ανεργίας στα επίπεδα του 2001 ζήτησε, κατά την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΝ για τους ανέργους, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «το επίδομα ανεργίας δεν μπορεί να είναι μια φιλανθρωπία εξαθλίωσης».
 

Ads

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, οι πόροι που διατίθενται στην Ελλάδα για την απασχόληση και την ανεργία είναι λιγότεροι του 1% του ΑΕΠ. «Είναι τρεις έως πέντε φορές χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους δημόσιους πόρους που διατίθενται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Δεν μπορούμε να θέλουμε να είμαστε μια χώρα της Ευρωζώνης μεν, αλλά με στοιχεία αντίστοιχα σε μισθούς και σε κοινωνικό κράτος της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, των χωρών της Ανατ. Ευρώπης ή, ακόμα χειρότερα, χωρών του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου».
 
Σχετικά με το πού θα βρεθούν οι πόροι, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι θα προκύψουν μέσα από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, τη φορολογία του πλούτου και μέσα από ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
 
Για τις πολιτικές εξελίξεις, τόνισε ότι οι κάλπες πρέπει βγάλουν λύση. «Και η μόνη λύση είναι η δυνατότητα την επομένη των εκλογών να υπάρξει ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία αριστεράς ώστε να δοθεί σταθερότητα, ελπίδα και προοπτική».
 
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα επιχειρήσουν μέχρι την τελευταία ημέρα των εκλογών να τρομοκρατήσουν και να εκβιάσουν το λαό, όπως το έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα.
 
«Με κάνει να αισιοδοξώ το γεγονός ότι η απήχηση της πρότασής μας είναι πάρα πολύ μεγάλη στην κοινωνία και όχι μόνο στον κόσμο της Αριστεράς. Για μας βασικός αντίπαλος σε αυτές τις εκλογές δεν είναι ούτε ο κ. Κουβέλης, ούτε η κυρία Παπαρήγα. Για μας βασικός αντίπαλος είναι τα κόμματα του μνημονίου». Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν άκουσε σοβαρά αντεπιχειρήματα από όλους όσοι απορρίπτουν την πρόταση και έκανε δε λόγο για αμήχανες και αμυντικές απαντήσεις.