Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, αναμένεται να ενεργοποιηθεί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες.

Ads

Οι ασφαλισμένες θα λαμβάνουν για διάστημα εννέα μηνών τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ σήμερα), δηλαδή το ποσό συνολικά ανέρχεται σε 7.020 ευρώ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στον ΣΚΑΙ, «Στο τέλος του μήνα ανοίγουμε την πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας που πλέον και οι αυτοαπασχολούμενες και οι γυναίκες αγρότισσες μπορούν να λαμβάνουν για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό».

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το επίδομα μητρότητας

Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος, οι μητέρες θα πρέπει για να κάνουν τις αιτήσεις τους να είναι ασφαλιστικά ενήμερες, προκειμένου να λάβουν το αυξημένο επίδομα μητρότητας.

Ads

Οι εργαζόμενες ως ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες, καθώς και οι αγρότισσες για να υποβάλουν αίτηση για τη λήψη του επιδόματος δεν θα πρέπει να έχουν οφειλές στον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών, θα αποκλείονται από τη λήψη του επιδόματος. Προκειμένου να μπορέσουν οι γυναίκες εργαζόμενες μη μισθωτές να λάβουν το εν λόγω επίδομα, θα πρέπει να έχουν προβεί σε εξόφληση του συνόλου των οφειλών τους.

Ποιες παίρνουν αναδρομικά

Να σημειωθεί ότι θα λάβουν αναδρομικά για το επίδομα μητρότητας οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες που έχουν γεννήσει ή προχωρήσει σε υιοθεσία, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Για τις μη μισθωτές που δικαιούνται το επίδομα μητρότητας, θα πρέπει να επισημανθεί οι μητέρες δεν πρέπει να έχουν λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιονδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή από άλλον φορέα ασφάλισης ασθένειας μισθωτών.