Επιδεινώθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε τον Σεπτέμβριο στις 70,6 μονάδες από 73,7 μονάδες τον Αύγουστο.

Ads

Ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης, μετά από την καταγραφή δύο διαδοχικών, ιστορικά ελάχιστων επιδόσεων τους θερινούς μήνες, τον Σεπτέμβριο διορθώνεται ελαφρά και διαμορφώνεται στις -73,6 μονάδες (από -76,8 μονάδες).

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Σεπτέμβριο βρέθηκε στις 76,2 μονάδες από 81 μονάδες τον Αύγουστο . Σε σύγκριση με τους άλλους τομείς της οικονομίας, η δραστηριότητα στη Βιομηχανία έχει εν γένει σταθεροποιηθεί.

Ο Δείκτης  Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές, μετά από ένα δίμηνο υποχώρησης, τον Σεπτέμβριο κερδίζει έδαφος και διαμορφώνεται στις 44,3 μονάδες (από 33,7 μονάδες τον Ιούλιο).

Ads

Ο Δείκτης  Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο παραμένει σχεδόν αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο, στις 57,1 μονάδες (από 56,9 μονάδες). Οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώνονται στα Τρόφιμα– Ποτά και τα Είδη Οικιακού Εξοπλισμού. Αντίθετα, στα Υφάσματα – Ένδυση – Υπόδηση, τα Οχήματα- Ανταλλακτικά και περισσότερο στα Πολυκαταστήματα, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων ανακάμπτουν.

Ο Δείκτης  Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες καταγράφει οριακή άνοδο τον Σεπτέμβριο για τρίτο κατά σειρά μήνα και διαμορφώνεται στις 66,8 μονάδες (από 65,4 μονάδες).
Από τους επιμέρους κλάδους που εξετάζονται, μικρή άνοδος σημειώνεται στους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς και τις Διάφορες Επιχειρηματικές Δραστηριότητες, ενώ στους υπόλοιπους κλάδους καταγράφεται πτώση των επιχειρηματικών προσδοκιών.