Σφοδρή επίθεση τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους με αφορμή το «χαράτσι» και τη μετατροπή του σε ενιαίο φόρο ακινήτων εξαπολύει η αντιπολίτευση. Για επί της ουσίας παράταση του μέτρου και «επιχείρηση εξαπάτησης των πολιτών κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, για «εκβιασμούς και εμπαιγμό κυβέρνησης – τρόικας» μιλά το ΚΚΕ, ενώ «μεταληγμένο» χαρακτηρίζουν το χαράτσι οι Οικολόγοι πράσινοι. «Ορισμένοι τίτλοι εφημερίδων αδικούν την πραγματικότητα. Δεν βαφτίστηκε το κρέας… ψάρι. Είναι νέος ο τρόπος υπολογισμού» υποστήριξε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου. 

Ads

 

Διαβάστε επίσης: Στο τραπέζι με την τρόικα ο Στουρνάρας

Σε προαποφασισμένα και προδιαγεγραμμένα μέτρα, ουσιαστικά «παράταση ενός μέτρου, που είχαν δεσμευτεί ότι θα καταργήσουν», αναφερόταν από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ  ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης μίλησε για «επιχείρηση εξαπάτησης των πολιτών».
 
«Ενσωμάτωσαν έναν έκτακτο φόρο στον ενιαίο φόρο και συνεχίζουν την είσπραξη με τον ίδιο εκβιαστικό τρόπο μέσω της ΔΕΗ», τόνισε σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ενώ σημείωσε την  «απόλυτη υποταγή της κυβέρνησης στην τρόικα»  και τόνισε ότι «οι αρχηγοί το μόνο που διαπραγματεύονται είναι η μεταξύ τους μοιρασιά εντός της κυβέρνησης».
  
Από το γραφείο τύπου του ΚΚΕ  εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για «εκβιασμούς και εμπαιγμό κυβέρνησης – τρόικας». Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε «συσπείρωση και δράση τώρα, για να καταργηθεί το χαράτσι και όλοι οι φόροι που τους πνίγουν, για να μην υποστούν καμία συνέπεια όσοι δε μπορούν να πληρώσουν φόρους, δάνεια και λογαριασμούς».
 
«Η πολυδιαφημισμένη σύσκεψη των αρχηγών της συγκυβέρνησης επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι στο τέλος πάντα γίνεται αυτό που θέλουν ο Τόμσεν και η παρέα του» δήλωσε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Νότης Μαριάς.
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφερόμενοι στο «Μεταληγμένο χαράτσι, σωσίβιο των ενδοκυβερνητικών σκοπιμοτήτων», δηλώνουν: «Οι κυβερνητικοί εταίροι εμφανίστηκαν για ακόμη μια φορά κατώτεροι των περιστάσεων και ανίκανοι να δώσουν στο θέμα του χαρατσιού μια διέξοδο που θα εκτόνωνε τις πιέσεις της τρόικα χωρίς να παραβλέπει το δημόσιο συμφέρον. Έτσι, υποκρινόμενοι ότι η διάσωση της δικής τους παρτίδας έχει να κάνει με τη σωτηρία της χώρας, διαιώνισαν μια αδικία, με μια πανάρχαια τακτική: “διόρθωσαν” ένα λάθος με κάποιο άλλο ακόμα μεγαλύτερο».

Ads

Κεδίκογλου: Δεν βαφτίσαμε το κρέας… ψάρι

Αναφερόμενος στη χθεσινή συμφωνία για την αντικατάσταση του τέλους ακινήτων από έναν ενιαίο φόρο, ο οποίος, ωστόσο, θα συνεχίσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και το 2013, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, διευκρίνισε ότι θα είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερος 10% – 15%. Όπως εξήγησε, το κενό της μείωσης του φόρου, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί από τη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης των ακινήτων.

«Ορισμένοι τίτλοι εφημερίδων αδικούν την πραγματικότητα. Δεν βαφτίστηκε το κρέας… ψάρι. Είναι νέος ο τρόπος υπολογισμού» υποστήριξε.



 
Ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρξει αφορολόγητο στα χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ επισήμανε ότι το ζήτημα των αγροτεμαχίων ίσως δεν προλάβει η κυβέρνηση να το συμπεριλάβει στο σχετικό φόρο φέτος.