Μισθοί, ασφαλιστικές εισφορές και επικουρικές συντάξεις αναμένεται να τεθούν επί τάπητος κατά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, θα συναντηθεί την Τετάρτη με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, ενώ δεν υπάρχει εκ των προτέρων διαμορφωμένη ατζέντα. Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν την τρόικα να εμμένει στη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.  

Ads

 

Σε ανακοίνωσή της, τις προηγούμενες ημέρες, η ΓΣΕΕ τόνισε, ότι προσερχόμενη στη συνάντηση «δεν προτίθεται να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τον κατώτατο μισθό και γενικότερα ζητήματα περικοπών σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».
 
Τα μέτρα μείωσης του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους εργασίας θα αποτελέσουν αντικείμενο παράλληλων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και των κοινωνικών εταίρων και της κυβέρνησης με την τρόικα.
 
Η τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες ζητά τη μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και θέλει τριμερή συμφωνία κυβέρνησης, εργοδοτών και συνδικάτων για το θέμα.
 
Συναντήσεις με τους εργοδότες και τα συνδικάτα θα έχει έως τη νέα επίσκεψη της τρόικας στα μέσα Ιανουαρίου, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης. Από το υπουργείο Εργασίας, εξετάζονται επιπλέον, το πάγωμα των κατώτερων αμοιβών και των αυξήσεων της μισθολογικής ωρίμανσης, με τον κ. Κουτρουμάνη να έχει ως τώρα υποστηρίξει σε δηλώσεις του, ότι η μείωση του κατώτατου μισθού δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου. Ο υπουργός Εργασίας έχει προαναγγείλει επίσης τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Μαρτίου μέσω της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και επιπλέον μειώσεις από την 1η Ιουλίου του 2012.
 
Την ίδια ώρα, οι απώλειες στον ιδιωτικό τομέα φθάνουν ήδη το 25%, ενώ στις εργασιακές σχέσεις, επικρατούν σταδιακά οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Το 32,5% των νέων συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στο εννεάμηνο του 2011 αφορούσαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, μερική απασχόληση και το 8,6% εκ περιτροπής απασχόληση. Επιπλέον, 42.800 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής ή εκ περιτροπής (αύξηση 173% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010).