Με τη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα ο υπ. Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και εν μέσω ενστάσεων τόσο από τα κόμματα που στηρίζουν από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση, συνεχίζονται οι διεργασίες για την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Ads

Στο συνάντηση αναμένεται να εξεταστούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια όσον αφορά στη φορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων, ελευθέρων επαγγελματιών και εταιρειών, σε μια προσπάθεια να υπερβληθούν οι διαφωνίες που υφίστανται μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, ιδίως σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των τριτέκνων και πολυτέκνων, αλλά και στη νέας κλίμακα φορολόγησης.
 
Βενιζέλος: Είναι λάθος να ανοίγουν νέα μέτωπα με τη νεολαία

 
Επιφυλάξεις για τις προωθούμενες φορολογικές αλλαγές διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι είναι λάθος να ανοίγουν νέα μέτωπα με την κοινωνία, «όπως αυτά που ανοίγει το κυοφορούμενο φορολογικό».
 
Οι όποιες αλλαγές, πρόσθεσε, δεν μπορούν να γίνονται σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και γενικά των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι το φορολογικό μπορεί να κατατεθεί εμπρόθεσμα, αρκεί να γίνουν δεκτές «οι ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί».
 
Υποστήριξε ακόμη ότι δεν χρειάζεται να θιγεί η ισχύουσα φορολογική κλίμακα και πως είναι αδιανόητο ένα φορολογικό σύστημα να αδικεί τον πολίτη και ιδιαίτερα τους νέους. Όσον αφορά την πρόταση κατάργησης του αφορολόγητου για τα παιδιά ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Πρέπει να σεβαστούμε τις οικογένειες με παιδιά και το βάρος που κουβαλάει ο μισθωτός που έχει παιδιά».
 
Υπενθυμίζεται ότι και η ΔΗΜΑΡ, παρουσιάζοντας χθες τις προτάσεις της για τη φορολογική μεταρρύθμιση τόνισε ότι ναι μεν αποδέχεται ως βάση συζήτησης την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, αν και, όπως διευκρίνισε, υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία πρέπει να επανεξεταστούν.
 
ΣΥΡΙΖΑ: Στο απυρόβλητο οι έχοντες και κατέχοντες
 
Νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν εκείνοι που δεν έχουν, ενώ μένουν στο απυρόβλητο οι έχοντες και κατέχοντες».
 
Με αφορμή τις πληροφορίες ότι πλέον το ΥΠΟΙΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να ρίξει το βάρος σε επαγγελματίες και ΜμΕ, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει πως «καταστρέφουν κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα της οικονομίας στοχοποιώντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα λουκέτα και τις απολύσεις».
 
«Καταδικάζουν στη φτώχεια και στην ανέχεια πλατιά στρώματα της κοινωνίας, την ίδια στιγμή που δεν έχουν καμία πολιτική βούληση να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και να φορολογήσουν τον πλούτο. Είναι επικίνδυνοι», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει επίσης ότι «το σχεδιαζόμενο φορολογικό σύστημα εντάσσεται στη συνολική μνημονιακή πολιτική εξόντωσης των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων και βίαιης αναδιανομής του πλούτου». «Κάθε μέρα που περνά με αυτήν την κυβέρνηση στην εξουσία είναι καταστροφή για τον τόπο και τους ανθρώπους του», καταλήγει.
 
Δείτε επίσης: Η πρόταση του ΚΚΕ για το φορολογικό