Τη λύση ενός 50ετούς «ομολόγου σωτηρίας», με χαμηλό επιτόκιο, το οποίο θα αντικαταστήσει δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF, φέρεται να προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής. Όλα παίζονται μέχρι τον Μάιο για την ελληνική οικονομία, σημείωνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερδα, η κυβέρνηση εν μέσω της δικαστικής και πολιτικής θύελλας που προκαλεί η επιχείρηση εξάρθρωσης της Χρυσής Αυγής, έχει προετοιμάσει σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, προβάλλει για πρώτη φορά τη λύση της οριστικής αντιμετώπισης του χρέους με την έκδοση 50ετους ομόλογου σωτηρίας -όπως αποκαλείται στις συνομιλίες με την τρόικα-, το οποίο θα έχει πολύ χαμηλό επιτόκιο και θα αντικαταστήσει δάνεια ύψους περίπου 130 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από τον EFSF. Μία τέτοια απόφαση, που οδηγεί σε μεγάλη μείωση του χρέους, θα αποτελούσε οδηγό για την επιμήκυνση όλων των διμερών δανείων του επίσημου τομέα, πλην του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δεν το προβλέπει το καταστατικό του. 

Όλα παίζονται μέχρι τον Μάιο, όπως επισημαίνει στην εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αφού τότε θα καθοριστούν μέχρις ευρώ οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής ως το 2017 που θα αποτυπωθούν στο μεσοπρόθεσμο.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα το μέλλον της ελληνικής οικονομίας θα κριθεί σε τρεις σταθμούς από τον Νοέμβριο μέχρι και τον ερχόμενο. Σε αυτό το διάστημα θα κριθούν όλα, από τον χρόνο της παραμονής στο μνημόνιο, μέχρι τα βάρη των επόμενων γενεών.

Πρώτος σταθμός για τις τελικές αποφάσεις είναι το Eurogroup του Νοεμβρίου, όπου η τρόικα θα παρουσιάσει της δικές της εκτιμήσεις για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού το 2014 το οποίο κατά πληροφορίες προσδιορίζει Μεταξυ 900 εκατ και ενός δισ. ευρώ.

Δεύτερος σταθμός είναι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, στο οποίο δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός θα έχει κατατεθεί στη Βουλή, οι υπουργοί θα προσδιορίσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού προγράμματος.

Σημειώνεται ότι οι ανάγκες ενός νέου δανεισμού για το 2014 αυξάνονται καθώς λήγουν τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών, ύψους περίπου 5 δισ. ευρω. η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το εξής δίλημμα, να δεχθεί να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό από μια έξτρα βοήθεια μεγέθους 9-11 δισ. ευρώ για το 2014 ή να βγει στις αγορές.

Αν επιλέξει τις αγορές, το επιτόκιο ενδεχομένως να υπερβεί ακόμα και το 6% αλλά θα έχουμε ανακτήσει μέρος της ανεξαρτησίας μας στην οικονομική πολιτική. Αν δεχθεί ή ζητήσει νέα βοήθεια, το επιτόκιο δανεισμού θα είναι πολύ χαμηλό, ίσως και κάτω του 1,5%, αλλά οι δανειστές θα απατήσουν νέες εγγυήσεις.

Ο κ. Στουρνάρας, τονίζει στο Βήμα  πως η στάση της Ελλάδας είναι σαφής: ναι, αν ζητήσουν διαρθρωτικά μέτρα όπως αλλαγές εκσυγχρονισμού και ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων, όχι για προσθετά δημοσιονομικά μέτρα και πολύ περισσότερο οριζόντιες παρεμβάσεις.

Τρίτος σταθμός είναι το Eurogroup του Απριλίου στο οποίο θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους, αναφέρει τέλος η εφημερίδα.