Με ομιλίες και ένα συγκινητικό αφιέρωμα στο μουσικό έργο του Απόστολου Καλδάρα για την Μικρά Ασία, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης  για τα 100χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, στον χώρο του πάρκου του Αγίου Γεωργίου στα Γιαννιτσά.

Ads

Την εκδήλωση οργάνωσε ο Σύριζα Πέλλας και η οργάνωση του στα Γιαννιτσά.

Την έναρξη των ομιλιών έκανε η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία αναφέρθηκε στην εποχή Βενιζέλου και Σεφέρη, στην καταστροφή του ελληνισμού και στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

Ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης, μίλησε για την ταυτότητα των προσφύγων, περιγράφοντας την εποχή Βενιζέλου και το πολιτικό πλαίσιο της εποχής.

Ο Δημοσιογράφος Άκης Σακισλόγλου μίλησε για την προσπάθεια του προσφυγικού κυρίως πληθυσμού να μεταφέρει από την Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και αλλού τα αθλητικά σωματεία, ιδρύοντας νέα στην Ελλάδα.

Ads

Ο Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος-Ομότιμος Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Νίκος Καλογήρου, ανέλυσε την αρχιτεκτονική της Μικράς Ασίας και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάστηκε ο βορειοελλαδίτικος χώρος από τον προσφυγικό εποικισμό.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε η Βουλευτής Αχαϊας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Ανασγνωστοπούλου, με μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική και πολιτισμική αναδρομή στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας.

Στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία-αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα και το έργο του με τίτλο: «Μικρά Ασία και Βυζαντινός Εσπερινός», σε επιμέλεια του γιού του Κώστα Καλδάρα και της ορχήστρας του.

πηγή: Λόγος της Πέλλας