Από τον Σεπτέμβριο θα μπορούν να λάβουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) δάνεια μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG), όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην οποία ανακοινώθηκε η ίδρυση του πρώτου υποταμείου του ΙfG, που αφορά τη Χρηματοδότηση των ΜμΕ.

Ads

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, από κοινού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής KfW Ούρλιχ Σρέντερ, αναφέρθηκε επίσης ότι  το αρχικό κεφάλαιο του υποταμείου διαμορφώνεται στα 200 εκατ. ευρώ, με ισόποση και ισότιμη συνεισφορά Ελλάδας – Γερμανίας.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του πρώτου υποταμείου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον Ιούνιο αναμένεται η δέσμευση των επιλέξιμων τραπεζών και η υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ του Ταμείου και των ελληνικών τραπεζών. Ακολουθεί τον Ιούλιο η εκταμίευση δανείου προς τις ελληνικές τράπεζες, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένονται οι υπογραφές δανειακών συμβάσεων ελληνικών τραπεζών με ΜμΕ. Από τον Δεκέμβριο έως τα μέσα του 2015 αναμένεται η απορρόφηση του συνόλου των διαθέσιμων κεφαλαίων.