Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με αντικείμενο τη διατύπωση γνώμης για την πλήρωση της θέσης προέδρου του Αρείου Πάγου.

Ads

Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή, στην ψηφοφορία, ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, η Πηνελόπη Ζωντανού και η Αγγελική Αλειφεροπούλου είναι οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί που προκρίνονται για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Ο Ι. Τσαλαγιαννίδης ήρθε πρώτος με 14 ψήφους, η  Π. Ζωντανού έλαβε 7 ψήφους και η Α. Αλειφεροπούλου 4 ψήφους. 

Αναλυτικά:

  • Ιωσήφ Τσαλαγανίδης: 14 ψήφοι
  • Πηνελόπη Ζωντανού: 7 ψήφοι
  • Αγγελική Αλειφεροπούλου: 4 ψήφοι
  • Δήμητρα Κοκοτίνη: 2 ψήφοι
  • Γιώργος Λέκκας: ο ψήφοι
  • Ειρήνη Καλού: ο ψήφοι

Η αρχική πρόταση περιελάμβανε τους υποψήφιους και υποψήφιες: Αγγελική Αλειφερoπoύλoυ, Γιώργο Λέκκα, Πηvελόπη Ζωvταvoύ, Ιωσήφ Τσαλαγαvίδη, Ειρήvη Καλoύ, Δήμητρα Κoκoτίvη.

Ads

«H σημερινή διαδικασία οδηγεί και στον ευτελισμό της διαδικασίας ακρόασης της ηγεσίας της δικαιοσύνης»

«Συνεχίστηκε σήμερα η προσπάθεια πολιτικοποίησης της διαδικασίας επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ», είπε μετά τη συνεδρίαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι η σημερινή διαδικασία, «όχι μόνο παραβιάζει το Σύνταγμα αλλά οδηγεί και στον ευτελισμό της διαδικασίας ακρόασης της ηγεσίας της δικαιοσύνης, πριν από την επιλογή που θα γίνει, από το Υπουργικό Συμβούλιο». «Είναι δεδομένο ότι η διαδικασία αυτή παραβιάζει προδήλως το Σύνταγμα και μάλιστα αυτό επισημάνθηκε και από δύο από τους έξι ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς οι οποίοι κλήθηκαν σήμερα στη διαδικασία της ακρόασης και δεν παρευρέθησαν». «Επισημάνθηκε δε αυτό με επιστολή την οποία απέστειλαν στον Πρόεδρο της Βουλής», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργήσει στην προσπάθεια καταστρατήγησης του Συντάγματος και ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και για το λόγο αυτό, με απόλυτο σεβασμό σε όλους τους δικαστικούς λειτουργούς, ψήφισε λευκό».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκαθιστά τη θεσμική τάξη και στο ζήτημα της επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης», είπε μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης. «Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τα σχετικά Διατάγματα ενόσω η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο. Η κυβέρνηση δεν κάνει βουτιά στην επετηρίδα, όπως έγινε στο παρελθόν, και κινείται με όρους αξιοκρατίας», είπε ο Σταύρος Καλαφάτης.

Οι απουσίες

Στη Διάσκεψη των Προέδρων κατατέθηκαν 4 επιστολές από 4 δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι δεν παρευρέθησαν. Οι κ. Αλειφεροπούλου επικαλέστηκε προσωπικό κώλυμα. Το ίδιο συνέβη και με τον κ. Λέκκα. Η Ειρήνη Καλού και η Δήμητρα Κοκοτίνη έστειλαν επιστολές στις οποίες αναπτύσσουν το νομικό τους σκεπτικό για ποιο λόγο αυτή η διαδικασία έχει μια σειρά από θεσμικά προβλήματα. Σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν στην επιστολή τους ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αιτιολόγηση ώστε να εξηγεί τη μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων.

Πώς ψήφισαν τα κόμματα

Στην ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «λευκό» και πρόσθεσε ότι «αποτελεί θεσμική παραδοξότητα ότι δεν υπήρξε καμία αιτιολόγηση για τη μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων, για τη διαμόρφωση των οποίων είχαν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες, σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο». Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαναν ακόμη ότι σε καμία περίπτωση η στάση τους, δηλαδή το «λευκό» δεν αποτελεί προσωπική αιχμή κατά των ανωτάτων δικαστικών που συμμετέχουν στη διαδικασία.

«Λευκό» δήλωσε στην ψηφοφορία το ΚΚΕ και «παρών» η Ελληνική Λύση.

Νέα διάσκεψη την Παρασκευή

Η Διάσκεψη των Προέδρων συνεδριάζει ξανά την Παρασκευή για τη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η επιλογή θα είναι μεταξύ των εξής αντεισαγγελέων: Δημητρίου Δασoύλα, Βασίλειου Πλιώτα, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, Βασιλικής Θεoδώρoυ, Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και Παvαγιώτη Καραγιάvvη.