Την επέκταση της αναστολής των κλαδικών συμβάσεων έως το τέλος του Μεσοπρόθεσμου και μέχρι να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση ανακοίνωσε, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά και σύμφωνα με το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου το «πάγωμα» των κλαδικών συμβάσεων είχε οριστεί στα 2 χρόνια. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι κατέθεσε την τροπολογία που φέρνει μείωση κατά 35% στους μισθούς των ΔΕΚΟ. Από τους μισθούς και τις συντάξεις θα παρακρατείται από το 2012 η έκτακτη εισφορά.
 

Ads

Την αναστολή των κλαδικών συμβάσεων έως το τέλος του Μεσοπρόθεσμου ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης της συλλογικής σύμβασης, αλλά ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης αποτελεί η υπερψήφιση του άρθρου 37, που αφορά το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων.

Συγκεκριμένα, η αναστολή των κλαδικών συμβάσεων επεκτείνεται χρονικά για όσο καιρό ισχύει το πρόγραμμα στήριξης δηλαδή τουλάχιστον έως το 2014, αντί για τα δύο έτη που αρχικά προβλεπόταν από το νομοσχέδιο. Παράλληλα, με τις αλλαγές που κατατέθηκαν στη Βουλή, μειώνονται κατά 35% οι μισθοί των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ όπου το Δημόσιο έχει πλειοψηφική συμμετοχή, σε σχέση με τους μισθούς που οι εργαζόμενοι αυτοί λάμβαναν τον Δεκέμβριο του 2009.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα φέρει επιπλέον δύο τροπολογίες οι οποίες θα επιτρέπουν στο ελληνικό δημόσιο να διοργανώσει διεθνή διαγωνισμό για την παραχώρηση της άδειας των κρατικών λαχείων και θα ξεκαθαρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εισπράττεται η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία θα καταβάλλεται σταδιακά και όχι εφάπαξ, μέσω παρακράτησης φόρου.
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αλλαγές περιλαμβάνεται επίσης η προσθήκη που ξεκαθαρίζει τον ρόλο των σωματείων στην σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων και την αποκατάσταση της ισορροπίας μεταξύ υπηρετούντων και προσληφθέντων στο μισθολόγιο – βαθμολόγιο. Άφησε επιπλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν επιπλέον αλλαγές.

Ads

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, αναφερόμενος στο άρθρο 37 και τα εργασιακά ανέφερε ότι δεν καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις αλλά αναστέλλεται η επέκτασή τους και ενισχύονται οι επιχειρησιακές, γιατί, όπως υποστήριξε, «στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι χειρότερα από αυτό που θεσμοθετούμε. Στην πραγματικότητα είναι ατομικές συμβάσεις».

Ο κ. Κουτρουμάνης εξαπέλυσε επιπλέον επίθεση κατά των κοινωνικών εταίρων με αφορμή τη θέση τους για μη μείωση μισθών και συντάξεων. «Μας λένε ΓΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ να μην μειώσουμε μισθούς και συντάξεις. Ως προς τους μισθούς αν μπορούν ας δώσουν αυξήσεις. Δεν τους το απαγορεύουμε. Ως προς τις συντάξεις όταν οι 4 στους 10 δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές πως δεν θα μειώνονται οι συντάξεις» υποστήριξε.

Δεν λέει εξαρχής «όχι» στην υπερψήφιση του αρ. 37 η Μπακογιάννη
 
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ψήφισης του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας στον Βήμα 99,5, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί όταν δει ποια θα είναι η τελική μορφή του άρθρου. «Δεν λέω εξαρχής όχι, για έναν απλό λόγο: δεν ζω στο Παρίσι. Έχω απόλυτη αίσθηση τι γίνεται σήμερα«.
 
Αντίθετες ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
 
Την αντίθεση του εμπορικού κόσμου στην κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την μείωση του ορίου των κατώτατων αποδοχών εξέφρασαν, από την πλευρά τους, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
 
Σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησαν οι εκπρόσωποι των εμπόρων καταδίκασαν τις όποιες προτάσεις για παρέμβαση στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και άφησαν αιχμές κατά των εργοδοτικών φορέων που διαχωρίζουν τη στάση τους στο θέμα αυτό και συνομιλούν με την τρόικα. Ειδικά για τις παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις είπαν πως θα είναι βλαπτικές οδηγώντας σε αύξηση της ανεργίας, κλείσιμο επιχειρήσεων και τελικά σε μείωση των κρατικών εσόδων, καθώς η κατανάλωση θα περιορισθεί από την εξάτμιση της αγοραστικής δύναμης.