Διεκόπη η δίκη των 13 κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Από το πρωί είχε επικρατήσει ένταση καθώς οι κατηγορούμενοι ως μέλη της οργάνωσης και οι συνήγοροί τους έθεσαν κάποια αιτήματα προκειμένου να προχωρήσει η δίκη. Κάποια έγιναν δεκτά από το δικαστήριο ενώ τα δυο αιτήματα που τώρα θέτουν οι κατηγορούμενοι είναι να μην καταγράφονται τα στοιχεία και να μην παραδίδονται οι ταυτότητες όσων θέλουν να παρασταθούν στο δικαστήριο ενώ επιθυμούν να μαγνητοφωνούνται τα πρακτικά της δίκης. Μάλιστα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι κατηγορούμενοι κάποια στιγμή αποχώρησαν προσωρινά από το εδώλιο. Το δικαστήριο επιφυλάσσεται να εξετάσει τα δυο αιτήματα. Από την πλευρά τους οι κατηγορούμενοι προειδοποιούν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους δεν θα παραστούν στη δίκη. Στην περίπτωση αυτή θα δικαστούν ερήμην. Το δικαστήριο θα συνέλθη εκ νέου τη Δευτέρα.

Ads

Στη δίκη ήταν παρόντες 9 κατηγορούμενοι, καθώς οι άλλοι 4 καταζητούνται. Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν πως δεν αποδέχονται το κατηγορητήριο και δεν αναγνωρίζουν το δικαστήριο, ενώ ζήτησαν να επιτραπεί η είσοδος των αλληλέγγυων τους στην αίθουσα.

Όλα άρχισαν όταν ο κατηγορούμενος Παναγιώτης Μασούρας ζήτησε ενώπιον του δικαστηρίου να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης και να μην καταγράφονται στην είσοδο τα στοιχεία των «συντρόφων τους». «Θέλουμε να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης. Θέλουμε μαζί μας τους συντρόφους μας. Η αίθουσα είναι γεμάτη μπάτσους και δημοσιογράφους. Ζητάμε να μη γίνεται καταγραφή των στοιχείων αυτών που έρχονται να μας συμπαρασταθούν. Δεν θα συνεισφέρουμε εμείς στο φακέλωμα. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας θα αποχωρήσουμε», υπογράμμισε. «Εντάξει να μιλήσουν οι συνήγοροί σας», απάντησε η πρόεδρος του Δικαστηρίου.

Τότε σηκώθηκε ο, εκ των κατηγορουμένων, Χαρίλαος Χατζημιχελάκης και απευθυνόμενος στην πρόεδρο της φώναξε: «Επειδή το αίτημά μας το γράψατε μην πω που… σηκωθείτε πάμε να φύγουμε (απευθυνόμενους στους υπόλοιπους κατηγορούμενους)». «Περιμένετε κύριε μισό λεπτό να μιλήσουν οι συνήγοροί σας», παρενέβη η πρόεδρος του δικαστηρίου.

Ads

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβαν οι, εκ των συνηγόρων, Σπύρος Φυτράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Αννα Παπαρούσου, οι οποίοι ζήτησαν από το Δικαστήριο να θέσει κανόνες ώστε να εξασφαλιστεί δίκαιη δίκη. Οι συνήγοροι έθεσαν και αυτοί το θέμα της καταγραφής στοιχείων στην είσοδο της αίθουσας. Ζήτησαν, επίσης, να μην είναι δέσμιοι (να μην έχουν χειροπέδες) οι κατηγορούμενοι όταν παραμένουν στην αίθουσα στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας.

Η πρόεδρος ζήτησε από κάποιες γυναίκες, που βρίσκονταν στην πίσω πλευρά της αίθουσας, να καθήσουν κάτω και να μην κάνουν χειρονομίες. Οι γυναίκες αντέδρασαν και η πρόεδρος τους είπε ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν σχήματα με τα χέρια θα κρατηθούν. Τότε σηκώθηκε ο Χατζημιχελάκης και φώναξε: «Αμα φύγουν αυτοί θα φύγουμε και εμείς».

«Σας παρακαλώ κύριε, οι κυρίες θα κρατηθούν αν συνεχίσουν να κάνουν σχήματα», του απάντησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, προκαλώντας την έκρηξη του κατηγορουμένου ο οποίος την εξύβρισε: «Σοβαρά; Ξεφτιλισμένη δίκασε τότε άδεια αίθουσα». Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα.

Αργότερα μάλιστα με πρώτο τον Χάρη Χατζημιχελάκη όλοι οι κατηγορούμενοι αποχώρησαν, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα της προέδρου του δικαστηρίου για την ανάγκη καταγραφής των στοιχείων των παριστάμενων στη δίκη. Η πρόεδρος από την πλευρά της υποστήριξε ότι επειδή το δικαστήριο βρίσκεται σε χώρο φυλακών, όσοι εισέρχονται θα παραδίδουν τις ταυτότητές τους στη φρουρά για όσο παραμένουν εντός του χώρου.

Η διευκρίνιση της προέδρου προκάλεσε εντονότατη αντίδραση, τόσο από τους συνηγόρους υπεράσπισης, που έκαναν λόγο για εμπαιγμό όσων θέλουν να παρακολουθήσουν τη δίκη, όσο και των κατηγορουμένων.

Οι έξι κατηγορούμενοι, που είναι προσωρινά κρατούμενοι, αλλά και οι τρεις που είναι ελεύθεροι, αποχώρησαν από την αίθουσα και δήλωσαν ότι εφόσον ισχύσει η συγκεκριμένη απόφαση θα ζητήσουν και από τους συνηγόρους να μην τους εκπροσωπήσουν. Η πρόεδρος επανέλαβε ότι η απόφαση έχει ληφθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέα ένταση.

Κατά την αποχώρηση των κρατουμένων με τη συνοδεία φρουράς, δεκάδες φίλοι τους που βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα, άρχισαν να τους χειροκροτούν και να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά».

Ένταση μεταξύ της υπεράσπισης και της έδρας δημιουργήθηκε επίσης όταν η πρόεδρος γνωστοποίησε πως την ενημέρωσαν ότι δεν είναι εφικτή η μαγνητοφώνηση των πρακτικών. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να επικοινωνήσουν με τους κατηγορούμενους ώστε να πάρουν τη συναίνεσή τους για να προσφύγουν κατά της απόφασης τόσο για το θέμα των πρακτικών όσο και για το θέμα των ταυτοτήτων, καθώς, όπως τόνισαν, η πρόεδρος με την εκφώνηση της απόφασης για πρακτικά και ταυτότητες δεν διευκρίνισε εάν είναι διάταξή της ως διευθύνουσας ή απόφαση του δικαστηρίου.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας, και έχει προβεί ήδη στον σχεδιασμό για την μετακίνηση των δικαστών που έχουν κληρωθεί να μετέχουν στην σύνθεση του δικαστηρίου.

Μέσα και έξω από την αίθουσα αλλά και περιμετρικά βρίσκονται δεκάδες αστυνομικοί ενώ η είσοδος είναι ελεγχόμενη και επιτρέπεται μόνο σε όσους φέρουν ειδική κάρτα πρόσβασης. Σύμφωνα με αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχε τις τελευταίες ημέρες σε διαρκείς συσκέψεις σχετικά με το θέμα, «τα μέτρα ασφαλείας θα είναι ανάλογα με εκείνα που είχαν ληφθεί κατά την δίκη των μελών της 17 Νοέμβρη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα λαμβάνουν μέρος αστυνομικοί από την Ασφάλεια, της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αλλά και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) που βρίσκονται ακροβολισμένοι σε κτίρια στη γύρω περιοχή. Παράλληλα, πάνω από την περιοχή πετά ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. «Στη περιοχή θα υπάρχουν αστυνομικοί αλλά δεν θα διαταραχθεί σε καμία περίπτωση η ζωή της πόλης» διευκρίνιζε ο ίδιος αξιωματικός.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις μετακινήσεις των δικαστών, καθώς υπάρχει φόβος για το ενδεχόμενο δολοφονικής επίθεσης εναντίον τους. Τις τελευταίες ημέρες αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και σε λειτουργούς της Δικαιοσύνης που ασχολούνται με υποθέσεις τρομοκρατίας ή ακόμα και με σοβαρές περιπτώσεις του κοινού ποινικού δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν, η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι:

Οι έξι προσωρινά κρατούμενοι Χαρίλαος Χατζιμεχαλάκης, Γιώργος Καραγιαννίδης, Αλέξανδρος Μητρούσιας, Παναγιώτης Μασούρας, Παναγιώτης Αργυρού και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη.

Οι τρεις ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους Μανώλης Γιόσπας, Νίκος Βογιατζάκης και Ερρίκος Ράλλης.

Και οι τέσσερις καταζητούμενοι Χρήστος Τσάκαλος, Νταμιάνο Μπολάνο και τα αδέλφια Γιώργος και Μιχάλης Νικολόπουλος.

Οι 13 βαρύνονται με τα αδικήματα της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών. Η δικογραφία αφορά και τις βομβιστικές ενέργειες της οργάνωσης, στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Π. Χηνοφώτη, στο γραφείο της υπουργού -τότε βουλευτού- κ. Κατσέλη και στον εξωτερικό χώρο γραφείων του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Το Σεπτέμβριο του 2009, η Αντιτρομοκρατική εντόπισε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι – «γιάφκα», σύμφωνα με την δικογραφία – και προχώρησε στις πρώτες συλλήψεις αξιοποιώντας τα ευρήματα της από τον χώρο.

Ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος Χάρης Χατζημιχελάκης πρόσφατα, με δήλωση του σε διαδικτυακό τόπο, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την οργάνωση. Ο συγκατηγορούμενος του Παναγιώτης Αργυρού -που συνελήφθη για τα «τρομοπακέτα» με τον Γεράσιμο Τσάκαλο αδελφό του καταζητούμενου Χρήστου Τσάκαλου- με επιστολή του έχει δηλώσει «περήφανο μέλος» των Πυρήνων.

Η δίκη των 13 είναι η πρώτη από μία σειρά δικών που θα ακολουθήσουν τόσο για τους «Πυρήνες» όσο και για τον Επαναστατικό Αγώνα και άλλες υποθέσεις τρομοκρατίας που βρίσκονται στην ανάκριση με κατηγορίες για «συμμετοχή σε άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση».

Εν τω μεταξύ, απολογούνται, σήμερα, στον ανακριτή Αθηνών οι τέσσερις συλληφθέντες του Βύρωνα για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Το Σάββατο οι τέσσερις νεαροί απολογήθηκαν στην Ε’ τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης για την επίθεση με γκαζάκια, τον περασμένο Οκτώβριο, σε όχημα της ΔΕΗ και μετά τις απολογίες τους κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι. Όλοι τους αρνήθηκαν να απολογηθούν για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται και περιορίστηκαν να πουν πως είναι αναρχικοί, ενώ όπως έγινε γνωστό, ρωτήθηκαν μόνο για τις πράξεις που τους αποδίδονται σχετικά με την επίθεση στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε επίσης: Ελεύθερη προς το παρόν η 27χρονη Γερμανίδα που κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση