Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή των Εξαρχείων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Ads

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., αρχικά ομάδα αγνώστων επιτέθηκε, στη συμβολή των οδών Μεθώνης και Τρικούπη, κατά αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή, με πέτρες και μολότοφ. Οι αστυνομικοί, από την πλευρά τους, προχώρησαν σε ρίψη χημικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Στη συνέχεια, γύρω στα μεσάνυχτα, άνδρες της ΟΠΚΕ, εν είδει αντιποίνων, πραγματοποίησαν έφοδο στην περιοχή των Εξαρχείων περικυκλώνοντας μάλιστα μαγαζί που βρίσκεται πάνω στην πλατεία. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, οι αστυνομικοί επιχείρησαν να εισβάλουν στο μαγαζί, όπου βρίσκονταν περίπου 30 θαμώνες, οι οποίοι και τους εμπόδισαν.

Απειλούσαν πως θα τους συλλάβουν όλους και χρειάστηκε η παρέμβαση των δικηγόρων Ιωάννας Κούρτοβικ και Άννας Παπαρρούσου, οι οποίες και ειδοποιήθηκαν από ανθρώπους που βρίσκονταν στο χώρο και σταμάτησαν την απόπειρα εισβολής, καθώς δεν υπήρχε το απαιτούμενο ένταλμα από εισαγγελέα για εισβολή σε ιδιωτικό χώρο και προσαγωγές. Τελικά, λίγη ώρα αργότερα, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν από το σημείο. 

Ads

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των παρευρισκόμενων στο περιστατικό, και όπως αυτές δημοσιοποιήθηκαν στα social media, οι δυνάμεις των ΜΑΤ προχώρησαν και σε αναίτιες προσαγωγές ατόμων που βρίσκονταν στα πέριξ της πλατείας. Συνολικά, προσήχθησαν 16 άτομα, ενώ η μία προσαγωγή μετατράπηκε σε σύλληψη. Η αστυνομία ανέφερε πως ο συλληφθείς είναι μέλος της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας»

Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης από τον Ρουβίκωνα έγραψε σχετικά με τη σύλληψη: «Μέλος του Ρουβίκωνα που βρίσκονταν έξω από το καφενείο σήμερα ξυλοκοπήθηκε άγρια από τα ΜΑΤ αφού πρώτα τον ξεγύμνωσαν.Τον προσήγαγαν στην ΓΑΔΑ όπου και του ανακοίνωσαν ότι συλλαμβάνεται. Περνάει αύριο από Ευελπίδων. Ειναι άσχημα χτυπημένος και πρέπει να πάει στο νοσοκομείο.»

«Η χθεσινοβραδινή επίθεση με μολότοφ στα Εξάρχεια λειτουργεί ως υπενθύμιση της ευτελούς κι ανεύθυνης πολιτικής του κ. Μητσοτάκη στον τομέα της ασφάλειας. Όχι γιατί δεν είχαμε τέτοιες, καθόλα καταδικαστέες, επιθέσεις με μολότοφ στο παρελθόν. Αλλά γιατί ο κ. Μητσοτάκης ήταν εκείνος που για να κερδοσκοπήσει κομματικά, ισχυριζόταν – εν γνώση του ψευδώς – ότι αρκούσε η εκλογή του για να τελειώσουν οι μολότοφ από τα Εξάρχεια και μάλιστα από τον πρώτο μήνα», σχολίασε ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

Αντιδράσεις για την αποτυχία του «νόμος και τάξη», που έχει περιοριστεί σε ορισμένα επικοινωνιακά σόου της αστυνομίας, προκαλούνται πλέον και στο φιλικό χώρο της κυβέρνησης, από διαφορετική ασφαλώς οπτική. Ενδεικτικό είναι το κεντρικό άρθρο του Βήματος, του ομίλου Μαρινάκη, στο οποίο αναφέρεται πως «με τη μέχρι τώρα στάση της η κυβέρνηση δεν καταστέλλει παρά πολλαπλασιάζει τη βία». «Αν δεν μπορεί, αν δεν διαθέτει τη βούληση και την πυγμή να επιβάλει την τάξη και να καταστείλει τα καθεστώτα ανομίας, είναι προτιμότερο να μην κάνει τίποτε […] Το φαινόμενο δεν είναι απλό και προφανώς δεν πρόκειται να επιλυθεί με δηλώσεις καλών προθέσεων και σπασμωδικές ασυνεχείς και ασυνεπείς κυβερνητικές πρωτοβουλίες σαν κι αυτή της ανακατάληψης της Βανκούβερ», καταλήγει.