Επεισόδια σημειώθηκαν χθες και στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της πορείας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών και προχώρησε σε προσαγωγές. Παράλληλα,
μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν στο tvxs ότι 37 άτομα προσήχθησαν χωρίς να υπάρχουν σε εξέλιξη επεισόδια καμιάς μορφής.

Ads

Σε βάρος 2 ατόμων, ηλικίας 22 και 33 ετών, που συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη σχηματίστηκε δικογραφία. Οι δύο συλληφθέντες διώκονται για «στάση, απόπειρα διακεκριμένης φθοράς, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και διατάραξη κοινής ειρήνης», ενώ αύριο αναμένεται να οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Οι απεργοί της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν στις 10:30 έξω από το Εργατικό Κέντρο στην Αρχαία Αγορά, και ακολούθησε πορεία στις οδούς Αγίου Δημητρίου, Ιασωνίδου, Τσιμισκή, Δωδεκανήσου και Καραολή και Δημητρίου. Οι διαδηλωτές θυροκόλλησαν ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης έξω από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης και ολοκλήρωσαν την πορεία τους στο Εργατικό Κέντρο. Οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 15 με 20 χιλιάδες διαδηλωτές.

Μερικά από τα αιτήματα των απεργών ήταν:

1. να μη γίνει περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, αλλά να ενισχυθούν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι,
2. να υπογραφούν ικανοποιητικές ΣΣΕ με ενίσχυση του ρόλου του ΟΜΕΔ,
3. να απαγορευτούν οι απολύσεις, να διπλασιαστεί η αποζημίωση απόλυσης,
4. αύξηση του επιδόματος ανεργίας και διπλασιασμός του χρόνου χορήγησης
5. μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης

Ads

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ομάδες νεαρών συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στην οδό Τσιμισκή, έξω από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης, όπως και έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Υπό κατάληψη ήταν νωρίτερα το Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Συγκέντρωση πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ στις 10:00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου και έκανε δική του πορεία στις οδούς Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Τσιμισκή και Βενιζέλου, ενώ θα πραγματοποιήσει και δεύτερη συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μαΐου στις 19:00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Καταγγελία μελών Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το tvxs για να μας αναγνώσουν το δελτίο τύπου-καταγγελία το οποίο συντάχθηκε στο «πόδι» έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όπου προσήχθησαν 37 άτομα.

Ώρα 17.15

Το δελτίο τύπου όπως αναγνώσθηκε στο tvxs

«Ενώ η σημερινή πορεία έφτανε στο τέλος της, στην οδό Διοικητηρίου στο ύψος της Ολύμπου, εντελώς αιφνιδιαστικά και απρόκλητα, αστυνομικά όργανα που επέβαιναν σε δίκυκλα, επιτέθηκαν θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των διαδηλωτών, σε ένα τμήμα της διαδήλωσης, όπου διαδήλωναν κυρίως μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Η επίθεση αυτή προκάλεσε πανικό και είχε ως αποτέλεσμα, οι διαδηλωτές να διασκορπισθούν αριστερά και δεξιά.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν σε εξέλιξη επεισόδια καμιάς μορφής, τα αστυνομικά όργανα συνέλαβαν, υπό το κάλυμμα της προσαγωγής, 37 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων 2 δικηγόρους.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των παρισταμένων, τα άτομα αυτά μεταφέρθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και μετά από την παρέλευση 3 ωρών, εξακολουθούν να κρατούνται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι έχουν ήδη υποβληθεί σε παράνομη δακτυλοσκόπηση. Εκτός αυτού, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης έγινε αναίτια, ευρεία χρήση χημικών από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος ειρηνικών και ανυποψίαστων διαδηλωτών.

Ο ΔΣΘ καταδικάζει αυτή την συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση όλων των πολιτών και την απόδοση ευθυνών στα αστυνομικά όργανα που παρανόμησαν.

Είναι αυτονόητο ότι εκφράζουμε τον αποτροπιασμό, τη βαθειά θλίψη και την οδύνη για την τραγική απώλεια αθώων πολιτών, στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Ο πρόεδρος του ΔΣΘς

Μανόλης Λαμτζίδης

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣΘ

Γιάννης Κοτζαμανίδης

Καταγγελτικό και το δελτίο τύπου που εξέδωσε το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα:

“Γυμνή καταστολή από μια αδιάντροπη κυβέρνηση
Οι σημερινές μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις κατέδειξαν ξεκάθαρα ότι η κοινωνία δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μοιρολατρικά τα απάνθρωπα μέτρα της «τρόικας», κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΔΝΤ, Ε.Ε. Αφού τα «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ απέτυχαν να αδρανοποιήσουν την οργή του λαού, η πανικόβλητη πολιτική ελίτ κατέφυγε στο τελευταίο όπλο των δειλών και άβουλων – τη γυμνή καταστολή.
Έτσι, η μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων ετών στη Θεσσαλονίκη (πάνω από 20.000 εργαζόμενοι/ες βρέθηκαν στους δρόμους), χτυπήθηκε βάρβαρα, αναίτια και με πρωτοφανή μανία από τις δυνάμεις καταστολής. 40 προσαγωγές, 2 συλλήψεις, δεκάδες τραυματίες και ένα εναλλασσόμενο αίσθημα απορίας και οργής των διαδηλωτών και διαδηλωτριών, ήταν το αποτέλεσμα της απίστευτης αστυνομικής βαρβαρότητας που βιώσαμε σήμερα στους δρόμους της πόλης μας. Και όλα αυτά, χωρίς το παραμικρό από ό,τι θα μπορούσε να θεωρηθεί «αφορμή επέμβασης».
Το τραγικό γεγονός του άδικου θανάτου τριών ανθρώπων προκαλεί αυτονόητα τεράστια θλίψη σε όλους μας. Το κίνημα όμως δεν είναι υπεύθυνο για αυτό και η θλίψη μας δεν μπορεί να επηρεάσει την μεγάλη μας οργή για τις απάνθρωπες πολιτικές της κυβέρνησης και των διεθνών πατρώνων της, ούτε και την αποφασιστικότητά όλων μας να τους νικήσουμε, σε αυτόν τον γενικευμένο πόλεμο που κήρυξαν ενάντια στην κοινωνία.
Τέλος, απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των δύο διαδηλωτών που άδικα φορτώθηκαν από την Αστυνομία με παράλογες κατηγορίες. Ο μόνος λόγος της συνεχιζόμενης κράτησής τους είναι η «δικαιολόγηση» του ανηλεούς ξυλοδαρμού τους από τους «Προστάτες του Πολίτη» του κ. Χρυσοχοΐδη.
Όσο για την ορδή των μπάτσων που εισέβαλε στο Στέκι Μεταναστών στην Αθήνα, όπου στεγάζεται και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, τους βανδαλισμούς, τις καταστροφές και τους τραυματισμούς που προκάλεσαν, θα στείλουμε το λογαριασμό στους πολιτικούς τους προϊστάμενους, απαιτώντας την αποπληρωμή του στους δρόμους της εξέγερσης που έρχεται.
Θεσσαλονίκη, 5 Μάη 2010
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα”

Επεισόδια σε άλλες πόλεις

Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο Ηράκλειο της Κρήτης, στη Μυτιλήνη, στον Βόλο και στο κέντρο της Πάτρας, όπου όπως μεταδίδει ο Σκάι τραυματίστηκε ένας νοσοκομειακός γιατρός. Στη Λάρισα συνελήφθη ένας 22χρονος ο οποίος θα οδηγηθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Συγκεκριμένα, στην Πάτρα χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματίσει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Στις πορείες της Πάτρας συμμετείχαν και εργαζόμενοι στους δήμους, οι οποίοι έχουν κατέβει με απορριμματοφόρα και τρακτέρ στους δρόμους. Ομάδες νεαρών συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις. Η αστυνομία έκανε χρήση χημικών όταν η πορεία έφτασε στην πλατεία Γεωργίου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές, αλλά οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι λίγη ώρα αργότερα. Πριν αφεθούν ελεύθεροι, ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε κοντά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας στην οδό Ερμού, ζητώντας την απελευθέρωση τους. Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα που είχαν λήξει από το 2005. Στην Πάτρα έγινε και δεύτερη πορεία που οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ.

Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν το μεσημέρι στη Μυτιλήνη στο κτίριο – έδρα της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όταν διαδηλωτές που συμμετείχαν στη -μεγάλη για τα δεδομένα της Μυτιλήνης- συγκέντρωση επιχείρησαν να μπουν μέσα στο κτίριο. Απωθήθηκαν όμως από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ένταση επικράτησε και στον Βόλο, έξω από την Νομαρχία Μαγνησίας, όταν νεαροί συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά. Ζημιές υπέστη το παλιό κτίριο της Νομαρχίας. Επίσης, διαδηλωτές έριξαν αυγά και καφέδες στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Βόλου κοντά στο πρόχειρο αναλόγιο που είχε στηθεί στην πλατεία με συνέπεια να αποχωρήσει και οι επικεφαλής του συνδικαλιστικού κινήματος να ζητήσουν τη διάλυση της συγκέντρωσης.

Μία από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο. Η πορεία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και κατέληξε στην Περιφέρεια Κρήτης όπου κρεμάστηκαν πανό από φοιτητικούς συλλόγους. Ένταση σημειώθηκε όταν κάποιοι έριξαν αυγά στον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Κατάληψη πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία στην Κέρκυρα.

Ρεπορτάζ από τη Θεσσαλονίκη: Κατερίνα Τοπαλίδου

Διαβάστε επίσης: Τρεις νεκροί από ασφυξία σε τράπεζα στο Σύνταγμα
Παπανδρέου: «Άλλο διαμαρτυρία, άλλο δολοφονία»
Αθήνα: Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση