Επεισόδια σημειώθηκαν στις Σκουριές Χαλκιδικής μεταξύ κατοίκων της περιοχής και αστυνομικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στη δημιουργία μεταλλείων χρυσού από την καναδική Eldorado Gold. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, αλλά και πλαστικών σφαιρών. Σημειώνεται πως στην περιοχή έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες υλοτομίας για τη δημιουργία των μεταλλείων από την Eldorado Gold και την ΑΚΤΩΡ.

Ads

 
Η πορεία ξεκίνησε από την Ιερρισό με τους διαδηλωτές, όπως αναφέρει το Alterthess, να φωνάζουν συνθήματα όπως «αυτοι μιλάνε για κέρδη και ζημιές. Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές». Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολλές πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες, αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Αμανατίδης, Κατερίνα Ιγγλέση και Γιάννης Σταθάς.
 
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην ξεπουληθεί η γη για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των Καναδών, που ενδιαφέρονται για τη περιοχή», δήλωσε η Κατερίνα Ιγγλέζη στο ΑΜΠΕ.
 
Η πορεία έφτασε μέχρι το Χοντρό Δέντρο, όπου σύμφωνα με το alterthess, κλούβα και διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν αποκλείσει το δρόμο που οδηγεί στις Σκουριές. Δικηγόροι και εξαμελείς αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αρχικά ζήτησε εξηγήσεις για τον αποκλεισμό του δρόμου.
 
Ομάδα διαδηλωτών επιχείρησε να σπάσει τον κλοιό των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σε κάποια σημεία του δάσους ξέσπασαν μικρές εστίες φωτιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες κάηκαν τρία περιπολικά της αστυνομίας και ένα αυτοκίνητο.
 
Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα με τους διαδηλωτές να καταγγέλλουν και χρήση πλαστικών σφαιρών από την αστυνομία (Φωτογραφίες από το Alterthess). Oι διαδηλωτές αποχώρησαν από την περιοχή λίγο μετά τις 18.00, ωστόσο στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της αστυνομίας. Οι κάτοικοι Ιερισσού το βράδυ συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Εκεί σύμφωνα με το Alterthess δέχτηκαν αναίτια επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στη συνέχεια τα ΜΑΤ αποχώρησαν και πλέον βρίσκονται στην έξοδο της Ιερισσού προς το δρόμο του Γοματίου

image

image

Ads

image

 
Στο κάλεσμα της για την κινητοποίηση η «Επιτροπή αγώνα της Ιερισσού ενάντια στα μεταλλεία χρυσού» αναφέρει:
 

«Εμείς οι κάτοικοι της περιοχής στην μεγάλη λαϊκή συνέλευση στην Ιερισσό, την Τρίτη 31 Ιουλίου, αποφασίσαμε να ανεβούμε στον Κάκαβο για να υπερασπιστούμε το δάσος, το νερό και τις ζωές μας, όπως ορίζει το σύνταγμα των Ελλήνων στο άρθρο 24 § 1:
 
Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Για τη διαφύλαξή του το κράτος έχει υποχρέωση να παίρνει ιδιαίτερα προληπτικά ή κατασταλτικά μέτρα στο πλαίσιο της αρχής της αειφορίας.
 
Απαγορεύεται η μεταβολή του προορισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων, εκτός αν προέχει για την Εθνική Οικονομία η αγροτική εκμετάλλευση ή άλλη τους χρήση, που την επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον.
 
Τα συμφέροντα των Καναδών χρυσοθήρων, του Μπόμπολα, και του Πάχτα που τα υπηρετεί, δεν είναι ούτε το δημόσιο συμφέρον, ούτε το ξεπούλημα της γης μας και το ξεκοίλιασμά της είναι μια απλή αλλαγή χρήσης. Είναι η καταστροφή.»

«Στις σημερινές συγκρούσεις, οι πραιτοριανοί δεν αρκέστηκαν στα χημικά, αλλά άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών με πλαστικές σφαίρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το «Κίνημα Δεν πληρώνω». «Καταδικάζουμε τις δολοφονικές επιθέσεις του κράτους κατά του αγωνιζόμενου λαού με χημικά και όπλα. Καταδικάζουμε τη χρήση της ελληνικής αστυνομίας, την οποία πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος, ως ιδιωτικού στρατού από τον Μπόμπολα και τον κάθε Μπόμπολα».
 
«Να φύγουν τώρα, οι δυνάμεις κατοχής από τις Σκουριές. Να σταματήσουν τώρα οι εργασίες εξόρυξης χρυσού μέσω των οποίων καταστρέφεται ο φυσικός πλούτος της χώρας. Πρέπει ο ελληνικός λαός να βάλει στο μυαλό του ότι το χρυσάφι, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που υπάρχουν στο υπέδαφος της χώρας και να εξορυχθούν, θα γίνουν βορρά στους ντόπιους και διεθνείς μεγαλοεργολάβους και πετρελαιάδες.  Ο ελληνικός λαός δε θα βάλει ευρώ στην τσέπη του και στο καθημερινό του εισόδημα, όσο το κράτος και η εξουσία θα βρίσκεται στα χέρια των μεγαλοκαρχαριών καπιταλιστών», καταλήγει η ανακοίνωση του «Κινήματος Δεν Πληρώνω».