Επείγουσα ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τις επερχόμενες δραματικές αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών, ενέργειας και καυσίμων, που φτάνουν μέχρι και το 50%.

Ads

Οι ανατιμήσεις αναμένονται σε όλα τα κράτη-μέλη, λόγω της διεθνούς κλιμάκωσης των τιμών σε καύσιμα και μεταφορές, ωστόσο, παρατηρεί ο ευρωβουλευτής στην ερώτηση του, «σε χώρες όπως η Ελλάδα, ειδικότερα, η κατάσταση επιδεινώνεται από την ύπαρξη ολιγοπωλίων που μεταχειρίζονται πρακτικές καρτέλ και την απορρύθμιση κάθε ανεξάρτητης αρχής επιφορτισμένης με τον έλεγχο του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών, με τρομακτικό κοινωνικό κόστος».

Δεδομένων αυτών, ο Στ. Κούλογλου ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει εάν σκοπεύει να πάρει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών από την αισχροκέρδεια, εάν προτίθεται να προωθήσει, έγκαιρα, τη λήψη οριζόντιου πακέτου μέτρων όπως οι μειώσεις σε συντελεστές φόρων ώστε να ανακουφίσει τα ασθενέστερα στρώματα και να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε βασικά αγαθά για τους πολίτες των κρατών-μελών και τέλος εάν θα επιταχύνει την έγκριση της πρότασης οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ενιαία αγορά, ώστε να βελτιωθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου:

Ads

Οι Έλληνες καταναλωτές αναμένεται να έρθουν αντιμέτωποι με δραματικές αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών, της ενέργειας και των καυσίμων, που φτάνουν μέχρι και το 50% ενώ ανατιμήσεις αναμένονται συνολικά σε όλα τα κράτη-μέλη, λόγω της διεθνούς κλιμάκωσης των τιμών σε καύσιμα και μεταφορές.

Σε χώρες όπως η Ελλάδα, ειδικότερα, η κατάσταση επιδεινώνεται από την ύπαρξη ολιγοπωλίων που μεταχειρίζονται πρακτικές καρτέλ και την απορρύθμιση κάθε ανεξάρτητης αρχής επιφορτισμένης με τον έλεγχο του ανταγωνισμού και την προστασία των καταναλωτών, με τρομακτικό κοινωνικό κόστος.

Ερωτάται η Επιτροπή:

  • Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για την προστασία των καταναλωτών από εναρμονισμένες πρακτικές και αισχροκέρδεια, με βάση και τις προβλέψεις του άρθρου 81 της Συνθήκης.
  • Προτίθεται να προωθήσει, έγκαιρα, τη λήψη οριζόντιου πακέτου μέτρων όπως οι μειώσεις σε συντελεστές φόρων ώστε να ανακουφίσει τα ασθενέστερα στρώματα και να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε βασικά αγαθά για τους πολίτες των κρατών-μελών;
  • Δεδομένων των έκτακτων συνθηκών θα επιταχύνει την έγκριση της πρότασης οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ενιαία αγορά, ώστε να βελτιωθεί η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων;