Ads

Επανεξελέγη τελικά την Τετάρτη στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας ο Κάρολος Παπούλιας, εν μέσω συναίνεσης -τελικά- των δύο «μεγάλων» κομμάτων και παρόλα τα «τερτίπια» από το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κάρολος Παπούλιας καταλαμβάνει την ένατη προεδρική θητεία από τη μεταπολίτευση και είναι ο τρίτος πρόεδρος που επανεκλέγεται σε δεύτερη θητεία.

Κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Παπούλιας υπερψηφίστηκε με 266 ψήφους (το 2005 είχε συγκεντρώσει τον αριθμό – ρεκόρ των 279 ψήφων). Την επανεκλογή του υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (160), της Νέας Δημοκρατίας (91) και του ΛΑΟΣ (15), ενώ παρών ψήφισαν οι 32 βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου και Γιώργο Μαρίνο να απουσιάζουν. Η ορκωμοσία του θα ακολουθήσει εντός του Μαρτίου.

Μετά την ψηφοφορία, ο κ. Παπούλιας εμφανίστηκε ενωτικός, δηλώνοντας: «Είναι ανάγκη για να ξεπεράσουμε την κρίση να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Έχουμε όλοι μας το καθήκον και πολίτες και πολιτεία να συστρατευθούμε σε μια ιστορική μετάβαση και στην αντίπερα όχθη πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι».

Αναλυτικά, η συνεδρίαση της Βουλής ξεκίνησε στις 11 το πρωί με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ανέγνωσε τον Κανονισμό της Βουλής σχετικά με τη διαδικασία εκλογής, καθώς επίσης και τις τρεις επιστολές που του απέστειλαν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Ads

Στη συνέχεια κλήθηκαν στην έδρα από το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Κώστας Σπηλιόπουλος και από τη ΝΔ ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, οι οποίοι εκφώνησαν τα ονόματα των ψηφισάντων που σηκώνονταν όρθιοι και εξέφραζαν την προτίμησή τους. Η καταμέτρηση των ψήφων ολοκληρώθηκε στις 12 παρά είκοσι.

Η ψηφοφορία προγραμματιζόταν αρχικά για τις 10 Φεβρουαρίου, ωστόσο, επισπεύσθηκε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λόγω πολλαπλών υποχρεώσεων του πρωθυπουργού στο εξωτερικό. Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, δήλωσε στο «Βήμα» ότι «δεν γίνεται καμία επίσπευση της επανεκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας» και πως «αυτή γίνεται μέσα στο συνταγματικό πλαίσιο».

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ανακοινώνοντας στον κ. Παπούλια το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε πως η εκλογή του γίνεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, «την ώρα που διάφοροι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα απαισιοδοξίας».

Με συντεταγμένη προσπάθεια και μεθοδικότητα θα ξεπεράσουμε την κρίση» είπε ο κ. Πετσάλνικος,ενώ πρόσθεσε: «Σας τιμούμε για τις εξαιρετικές πολιτικές αρετές σας και το υψηλό σας πολιτικό ήθος. Λιτός και πάντα προσιτός στους πολίτες διατρέξατε τη χώρα…με σεβασμό στο πολίτη και τους θεσμούς αγωνιστήκατε στο πλαίσιο του νόμου και του Συντάγματος για το καλό της πατρίδας».

Συναντήσεις Παπούλια με Παπανδρέου και Σαμαρά

Μετά την ψηφοφορία, ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Κάρολο Παπούλια και του εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια για την επανεκλογή του.

«Τιμήσατε με τον καλύτερο τρόπο το αξίωμα αυτό και έχετε ευρύτατη συναίνεση, όπως βλέπετε, στο πρόσωπό σας. Και είμαι σίγουρος ότι μπροστά και στις εθνικές κρίσεις, καθώς η χώρα περνάει μια μεγάλη περιπέτεια, διαμορφώνεται μία ευρύτατη συναίνεση και στον ελληνικό λαό για να στηριχθούν οι πολιτικές που χρειάζονται για να πάμε μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την πρόταση και τη στήριξη στο πρόσωπό του.

Στη συνέχεια, ο Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς του ευχήθηκε «θερμά συγχαρητήρια για την πανηγυρική επανεκλογή του».

Συγχαρητήρια επιστολή Ιβάνοφ στον Κ. Παπούλια

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον Κάρολο Παπούλια, για την επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, απέστειλε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο κ. Ιβάνοφ εκφράζει -μεταξύ άλλων- την ετοιμότητα, όπως αναφέρει, της χώρας του για «ειλικρινή συνεργασία».

«Είμαι πεπεισμένος ότι με κοινές προσπάθειες μπορούμε να δώσουμε ισχυρή ώθηση στις σχέσεις καλής γειτονίας και την προώθηση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, κάτι που θα ήταν προς το συμφέρον των πολιτών των δύο χωρών μας. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι σθεναρά αποφασισμένη να σεβαστεί πλήρως τις ευρωπαϊκές αρχές και να συνεχίσει την πορεία για πλήρη ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, κάτι που μετά βεβαιότητας θα ωφελήσει τη σταθερότητα και την προοπτική ολόκληρης της περιοχής και θα συμβάλει στις προσπάθειες για μια ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη», αναφέρει ο κ. Ιβάνοφ, στη συγχαρηρήρια επιστολή του προς τον κ. Παπούλια.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ιβάνοφ εκφράζει την ελπίδα για συνάντησή του με τον Έλληνα Πρόεδρο στο προσεχές μέλλον.