Μεγάλο ήταν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη σημερινή επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ και το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

Ads

Το βιβλίο προσφορών είχε ανοίξει με αρχική εκτίμηση επιτοκίου στο 1,33% και μειώθηκε στο 1,23%. Υπενθυμίζεται πως το Δημόσιο είχε εκδώσει το 10ετές ομόλογο στις 18 Ιουνίου, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,5%.

Η νέα, σημερινή έξοδος στις αγορές θεωρήθηκε επιβεβλημένη από την κυβέρνηση, εξαιτίας της γκρίζας κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, αυτή η ενέργεια ήρθε μόλις μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, τα οποία –σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες– θα δείχνουν συρρίκνωση σε ποσοστό πάνω από 15% του ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, με τη νέα έξοδο, ανέβηκε σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα το κόστος δανεισμού για το ελληνικό Δημόσιο. Σημειώνεται πως από την αρχή του τρέχοντος έτους, το Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Ads

«Η Ελλάδα δανείστηκε με το χαμηλότερο επιτόκιο διαχρονικά» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζοντας ότι «για 3η φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην ελληνική οικονομία»