Παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα στο Αιγαίο ομολόγησε εμμέσως πλην σαφώς ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Ads

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών ο βουλευτής της ΝΔ  υποστήριξε η Ελλάδα προσπαθεί να βρει το δίκιο της καθώς λόγω της γεωγραφικής της θέσης δέχεται πολύ μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις, ενώ στην συνέχεια ανέφερε:

«Και  κάνει πράγματα που ξεφεύγουν από τις νόρμες και τις πρακτικές που έχουμε ακούσει στην ΕΕ και πάρα την κριτική της ΕΕ συνεχίζουμε να το κάνουμε, παρά τις αιτιάσεις της κ. Γιόχανσον ή ευρωβουλευτών ή οποιουδήποτε άλλου, είμαστε εδώ και λέμε ότι προστατεύουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ, παρότι κάποιοι στις Βρυξέλλες δεν καταλαβαίνουν την αξία αυτού που κάνουν οι Έλληνες αυτή τη στιγμή, συνεχίζουμε και το κάνουμε».

(Το επίμαχο απόσπασμα από το 42:25 και μετά)

Σημειώνεται πως η αναφορά Κυρανάκη στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον, έχει ιδιαίτερο νόημα, καθώς η ίδια είχε αφήσει σαφείς αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης για άρνηση συνεργασίας για κοινή έρευνα και πρακτικές αντίθετες με τις αρχές της ΕΕ, το διεθνές δίκαιο και τον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ads

Ειδικότερα, είχε δηλώσει στις 8 Οκτωβρίου 2021:

«Έκανα σαφές ότι δεν θα αποδεχθώ η Ελλάδα να μην προχωρήσει σε έρευνα γι’ αυτό το θέμα. Πρέπει να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, αλλά πρέπει επίσης να προστατεύουμε τις αξίες μας, την ισχύ του νόμου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Κι αυτό μπορούμε να το κάνουμε μαζί, και όλα τα κράτη μέλη έχουν ευθύνη να δρουν ευθυγραμμισμένα με αυτές τις απαιτήσεις, και αν αυτό δεν γίνει, θα βλάψει τη φήμη όλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα είχε προκαλέσει πριν από ένα μήνα δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ολλανδής δημοσιογράφο, Ίνγκεμποργκ Μπέγκελ, η οποία είχε ρωτήσει χαρακτηριστικά τον ‘Ελληνα πρωθυπουργό:

«Πότε θα σταματήσετε να λέτε ψέματα για τα pushbacks; Είναι σαν μία ναρκισσιστική κακοποίηση. Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Πείτε ότι κάνετε βίαια, βάρβαρα pushbacks».

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ενοχλημένος υποστηρίζοντας πως η ερώτηση προσβάλλει τόσο τον ίδιο όσο και τον ελληνικό λαό.