Το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων του Μεσοπρόθεσμου ή της λήψης νέων μέτρων εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο υπουργός Οικονομικών, άφησε χθες ανοιχτά και τα δυο ενδεχόμενα, μιλώντας στη ευρεία υπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Βήμα, το υπουργείο οικονομικών έχει επιδοθεί σε ένα πολιτικό «παζάρι» με την τρόικα για μειώσεις φόρων.

Ads

Πάντως στις χθεσινές συσκέψεις υπό την προεδρία του κ. Γ. Παπανδρέου τέθηκαν τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση: Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, έμφαση στην ανάπτυξη και σε προγράμματα που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Ο Πρωθυπουργός έδωσε ειδική εντολή στους υπουργούς να ασχοληθούν με την καταπολέμηση της ανεργίας ο καθένας από τον δικό του τομέα. Επιπλέον, εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει μια εθνική αφήγηση για τη χώρα στην οποία θα εκφράζεται η αναπτυξιακή προοπτική σε συνδυασμό με την επιδίωξη κοινωνικής δικαιοσύνης και την καλλιέργεια κλίματος πολιτικής σταθερότητας. Ζήτησε τέλος από τους υπουργούς να είναι συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος αλλά και να μην υπερβαίνουν τους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους. Υπήρξε όμως έντονος προβληματισμός για τις αντιδράσεις των πολιτών στα σκληρά μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και πως θα τις αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Καθημερινής ο κ. Βενιζέλος στη σύσκεψη τόνισε δυο αρνητικές εξελίξεις. Πρώτον, ότι το ποσοστό της ύφεσης αναμένεται να ξεπεράσεις τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου και δεύτερον ως το τέλος του 2011 το επίσημο ποσοστό της ανεργίας θα έχει αγγίξει το 17% με αυξητικές τάσεις. Το βάθεμα της ύφεσης αφήνει ανοιχτές μόνο δυο λύσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η πρώτη αφορά σε μια καθαρά πολιτική κίνηση, την επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές της Ελλάδας ώστε να δεχτούν ότι το έλλειμμα του 2011 θα κλείσει σε υψηλότερο από το αναμενόμενο ποσοστό. Εφόσον, αυτό δεν συμβεί ή επιτευχθεί η κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει σε λήψη έκτακτων μέτρων ύψους τριών έως τεσσάρων δις ευρώ.

Σύμφωνα με το Βήμα, το υπουργείο οικονομικών έχει επιδοθεί σε ένα πολιτικό «παζάρι» με την τρόικα για μειώσεις φόρων. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών, κ. Βενιζέλος επεξεργάζεται την κατάργησή τους για ακίνητα και ΙΧ αλλά και «κούρεμα» στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ από 1.1.2012. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κερδίζουν έδαφος οι εισηγήσεις για κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα νεόδμητα ακίνητα και του φόρου πολυτελείας στα αυτοκίνητα στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς θεωρείται ότι τα εν λόγω μέτρα επέτειναν την ύφεση Παραλλήλως, κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% θα είναι προσωρινή.

Ads

Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών τείνει ευήκοα ώτα στις εισηγήσεις για μείωση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 20%, υπό το φως της ιδιαίτερα αρνητικής εμπειρίας από τις απανωτές αυξήσεις του ΦΠΑ. Στο πλαίσιο του «ισοδυνάμου αποτελέσματος» κινείται και η συνολική επεξεργασία των συντελεστών ΦΠΑ πάντοτε υπό την ασφυκτική παρακολούθηση της τρόικας.

Τα στελέχη των δανειστών έκαναν την Πέμπτη την πρώτη τους εμφάνιση στο υπουργείο Οικονομικών και άρχισαν τον έλεγχο από τις τράπεζες. Θα ακολουθήσουν εντός της εβδομάδας νέα κλιμάκια που θα επισκεφθούν όλα τα υπουργεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις μεγάλες ΔΕΚΟ και προπάντων τη διοίκηση του νεοσύστατου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Ιδιαίτερα θα απασχολήσει τα κλιμάκια η φορολογική μεταρρύθμιση. Αφού λάβουν τις εισηγήσεις οι τρεις εκπρόσωποι, Ματίας Μορς (Κομισιόν), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα περάσουν, όπως συμβαίνει πάντοτε, δυο ημέρες ημέρες στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών για να «κλείσουν» την αξιολόγηση.