Την πιο δύσκολη περίοδο στην ιστορία του περνάει ο κλάδος της εστίασης, με δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες παραμένουν κλειστές εδώ και πάνω από τρεις μήνες, να κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο.

Ads

Άνθρωποι που βρίσκονται χρόνια στον χώρο σημειώνουν πως κανείς δεν γνωρίζει πόσες επιχειρήσεις θα είναι πραγματικά σε θέση να ανοίξουν, όταν επιτραπεί πάλι τη λειτουργία τους, και κατηγορούν την κυβέρνηση για αδράνεια σε ό,τι αφορά τη λήψη των περαιτέρω αναγκαίων μέτρων στήριξης, με πολλούς επαγγελματίες να ετοιμάζονται να παραδώσουν συμβολικά τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Μέσα  σε όλα αυτά, ήρθε για μια ακόμη φορά ο Άδωνις Γεωργιάδης να ρίξει «λάδι στη φωτιά», προκαλώντας κύμα αγανάκτησης με τη ειρωνική δηλωσή του πως «αν θέλουν να παραδώσουν τα κλειδιά, τις παίρνω εγώ τις επιχειρήσεις τους». 

Ενδεικτικό της απογνωσης που ενυπάρχει στον κλάδο ενώπιον των δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί είναι το βίντεο που δημιούργησε ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) με τίτλο «Η εστίαση πέθανε», προκαλώντας μάλιστα μεγαλύτερη ενόχληση στον υπουργό Ανάπτυξης. «Η λογιστική λογική λέει ότι η εστίαση πράγματι έχει πεθάνει. Αν δηλαδή σήμερα το πρωί κάνουμε εκκαθάριση τι χρωστάμε και τι έχουμε λαμβάνειν, το πρόσημο είναι τόσο αρνητικό, που λογιστικά οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πεθάνει, δεν μπορούν να ξανανοίξουν» αναφέρει μιλώντας στο tvxs.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Αχαΐας, Σπυρίδων Στεργίου.

Συνεχίζοντας επισημαίνει: «Μετά από 10 χρόνια μνημονίων και βαθιάς κρίσης, βρεθήκαμε σε απόγνωση, καθώς μείναμε χωρίς “οικονομικό λίπος”. Σε αυτή την κατάσταση μας βρήκε αυτή η κρίση. Η κυβέρνηση κατά την πρώτη καραντίνα του Μαρτίου έδωσε ό,τι μπορούσε – από επιστρεπτέα προκαταβολή μέχρι μείωση ενοικίου – είναι σαφές όμως πως πλέον σε αυτή τη φάση δεν αρκούν. Δεν αρκούν, γιατί δεν καλύπτονται τα χρέη, που είχαν συσσωρευτεί από το παρελθόν και τα πληρώναμε λίγα – λίγα, με τα μαγαζιά ανοιχτά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα σε χιλιάδες οικογένειες συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα. Υπολογίζουμε μάλιστα ότι γύρω στις 50 χιλιάδες οικογένειες αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή πρόβλημα επιβίωσης».

Ads

Όπως είναι φυσικό, ο κύριος Στεργίου κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη. «Η εν λόγω δήλωση περιέχει μια γερή δόση ειρωνείας απέναντι μας, εντάσσεται ξεκάθαρα στο πλαίσιο του να “ευλογήσει τα γένια” της κυβέρνησης για την προστασία του κοινωνικού έργου» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Εμείς λοιπόν είμαστε διατεθειμένοι να του τα δώσουμε τα κλειδιά, αφού τα θέλει, αλλά να δώσει κι αυτός βοήθεια για τους κλάδους μας. Ας μην ξεχνάμε πως η εστίαση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα. Δημιουργούμε μαζί με τη Συνεργατική Αλυσίδα περίπου το 25% του ΑΕΠ. Περιττεύει λοιπόν η ειρωνεία απέναντί μας ιδιαίτερα όταν πρόκειται από δημόσια πρόσωπα. Ας έχουν στο μυαλό τους πως αν καταρρεύσει ο κλάδος, θα μείνουν 800 χιλιάδες άνθρωποι χωρίς δουλειά και θα πάψει να παράγει το μουλάρι που λέγεται εστίαση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και για τον κύκλο εργασιών του για το ΑΕΠ».

Παράλληλα, σημειώνει: «Κατά συνέπεια, με δεδομένο πως η εστίαση αποτελεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οικονομικής ζωής της χώρας, καθώς ούτε βαριά βιομηχανία διαθέτουμε ούτε ιδιαίτερη αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, ας φροντίσουν να μείνει ζωντανή. Ας πάρει λοιπόν τα κλειδιά των καταστημάτων μας ο κύριος Γεωργιάδης -συμβολική κίνηση είναι άλλωστε- και ας φροντίσει μετά πηγαίνοντας στο γραφείο του, να ξαναδεί τα πλαίσια στήριξης που έχουμε ζητήσει. Γιατί σε ένα τραπέζι συζητήσεων πρέπει να είναι ευχαριστημένοι και η κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι. Ας καθίσουμε λοιπόν όλοι μαζί να δούμε την “επόμενη μέρα”, η οποία θα είναι πολύ δύσκολη, ώστε και εμείς να μπορούμε να ζήσουμε και να παράγουμε και το κράτος να είναι ευχαριστημένο παίρνοντας όλα όσα πρέπει να πάρει αλλά και οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν τις αποδοχές τους. Θέλει πολλή δουλειά και προσοχή από τους κυβερνώντες για να μπορέσουμε σε ένα-δυο χρόνια -αφού περάσει αυτό το κακό που έπεσε στα κεφάλια μας- να πούμε πως έχουμε υγιείς επιχειρήσεις και να χαμογελάσουμε ξανά. Γιατί αυτή τη στιγμή περνάμε όλοι πολύ δύσκολα».

Τέλος, ο κύριος Στεργίου υπογραμμίζει πως (όπως προειδοποιεί και το βίντεο) οι επαγγελματίες δεν πρόκειται να σωπάσουν. «Είναι δεδομένο πως θα συνεχίσουμε, πρέπει να έχουμε φωνή. Αν πάψει η φωνή δε σου δίνει κανείς τίποτα. Είναι σαν το μωρό, πρέπει να κλάψει για να το ταϊσει η μάνα του» τονίζει, ενώ καταλήγει: «Είναι τόσο μεγάλη η κραυγή αγωνίας που δεχόμαστε από χιλιάδες συναδέλφους, που δε γίνεται να σωπάσουμε ούτε να μετριάσουμε τον αντιπολιτευτικό μας λόγο, όσο κι αν κάποιοι τον θεωρούν υπερβολικό. Γι’ αυτό το λόγο βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση, όχι για να χειροκροτάμε ούτε τη ΝΔ, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΚΙΝΑΛ, μας βάλανε για να διεκδικούμε με κάθε μέσο».