Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο είχε νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των χωρών – μελών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας (SEECP) στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Αμποντουλάχ Γιολυ ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία όλων όσα συμφωνήθηκαν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε τις ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των επιχειρηματιών και υπογράμμισε τη συνεργασία που ήδη υπάρχει στη δημιουργία υποδομών για την ενέργεια.
Παράλληλα, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία και σημείωσε τη θέληση της Τουρκίας να ανταποδώσει με όποιο τρόπο μπορεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. «Η Τουρκία αντιμετώπισε ανάλογα προβλήματα, ίσως και δυσκολότερα, γιατί δεν είχε την ευρωπαϊκή στήριξη το 2001, αλλά κατάφερε να τα ξεπεράσει» επισήμανε ο Τούρκος πρόεδρος και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και η Ελλάδα πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε τη σημασία που έχει η ενημέρωση της κοινής γνώμης και η εξήγηση της πορείας των σχέσεων των δυο χωρών.
Αργότερα, απευθυνόμενος στη συνάντηση Κορυφής της ΝΑ Ευρώπης, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι το μέλλον της ΝΑ Ευρώπη βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας ότι τους τελευταίους εννέα μήνες οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Βαλκάνια βρίσκονται πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη, κάτι το οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικό και αναφέρθηκε στις υψηλού επιπέδου συναντήσεις, που έγιναν τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα αυτής στο Σεράγεβο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε ειδικότερα θέματα, όπως την κατάργηση των θεωρήσεων που θα διευκολύνουν την ευρωπαϊκή πορεία αλλά και την ανάπτυξη των σχέσεων στην περιοχή.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής των 12 χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κατηγόρησε «ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι δεν βοηθούν αρκετά την Τουρκία στον αγώνα της κατά των Κούρδων ανταρτών, προσάπτοντάς τους ότι δεν εκδίδουν τους τρομοκράτες που ζητεί και ότι δεν σταματούν τις πηγές χρηματοδότησής τους».
Ο Ερντογάν σημείωσε εξάλλου ότι η κουρδική αυτονομιστική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), η οποία θεωρείται τρομοκρατική από την Άγκυρα και την ΕΕ, συνιστά μια απειλή όχι μόνον για τη χώρα του, αλλά και για αυτές της Ευρώπης.
Ακολούθησε συνάντηση του Έλληνα και του Τούρκου πρωθυπουργού, με τον τελευταίο να κάνει επίσης λόγο για ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και να τονίζει τη σημασία της εφαρμογής των συμφωνιών που υπεγράφησαν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα και την αξιοποίηση των οικονομικών δυνατοτήτων και ευκαιριών που παρουσιάζονται.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μετά τη συνάντηση ότι συζητήθηκαν μεταξύ των άλλων και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον αποκλεισμό της Γάζας και ότι είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κ. Ερντογάν τις αποφάσεις που ομόφωνα πήρε πριν από δύο μέρες η Σοσιαλιστική Διεθνής στην οποία αντιπροσωπεύονται και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι.
Ο κ. Ερντογάν παράλληλα αναφέρθηκε και στην ανησυχία που δημιουργεί στην Τουρκία η τελευταία έξαρση της βίας με τις επιθέσεις του ΡΚΚ και τις βομβιστικές ενέργειες που σημειώνονται σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε επίσης τον κ. Παπανδρέου ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα επιστρέψει στον Οικουμενικό Πατριαρχείο το ιστορικό κτίριο του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.
Σημειώνεται ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας για την αποφυγή παράνομης διακίνησης έργων τέχνης και πολιτισμού.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επίσης σύντομη συνομιλία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι. «Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική. Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στις δύο χώρες και για το πρόβλημα με το όνομα της χώρας μας. Νομίζω ότι τελικά η Ελλάδα αντελήφθη ότι από την μεριά μας υπάρχει διάθεση για την επίλυση της εκκρεμότητας. Η αναφορά του κ. Παπανδρέου ότι και οι δυο μας θέλουμε να επιλύσουμε το ζήτημα αποτελεί θετική ένδειξη» δήλωσε ο Νίκολα Γκρούεφσκι μετά τη σύντομη συνάντηση και τη λήξη της Συνόδου Κορυφής των χωρών-μελών του SEECP.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >