Eπ’ αόριστον «λουκέτο» βάζουν από σήμερα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, έπειτα από απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, υπό την προεδρία του Γιώργου Πατούλη.

Ads

Η απόφαση της απεργίας έρχεται μετά την πρόσφατη τριήμερη πανελλαδική απεργία των Ενώσεων Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών γιατρών σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν για τους ασθενείς του ΕΟΠΥΥ.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έκανε τότε λόγο για εκβιαστική τακτική, υπενθυμίζοντας ότι «η άρνηση εκτέλεσης των υπηρεσιών αποφέρει τις συνέπειες των όρων των αντίστοιχων συμβάσεων και ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να μείνει θεατής στην προσπάθεια ορισμένων να ταλαιπωρήσουν τους πολίτες 3 ημέρες προ των εκλογών (σσ. Ευρωεκλογών και Δημοτικών/Περιφερειακών), εκβιάζοντας τόσο τους πολίτες όσο και τον ΕΟΠΥΥ, προφανώς υποστηρίζοντας άλλα πολιτικά σχέδια από τη στήριξη της δημόσιας υγείας».

Παράλληλα τονιζόταν ότι ο ΕΟΠΥΥ αναζητά λύση που θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αποζημίωσης στους συμβεβλημένους παρόχους, και επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. «Ο Οργανισμός χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με μεθοδικότητα, έχοντας αφουγκραστεί το θέμα που έχει προκύψει από την επιβολή του μέτρου του clawback – ένα μέτρο που επιβλήθηκε με σχετικό νόμο του 2013 από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας – προσπαθεί να βρει μια λύση που θα βελτιώσει τα οικονομικά μεγέθη αποζημίωσης στους συμβεβλημένους παρόχους. Ήδη επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας».

Ads

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει καλέσει τον κλάδο σε έκτακτη συνάντηση, για την Τρίτη 11 Ιουνίου, σε μία προσπάθεια να επιτύχει την αναστολή της απεργίας. Το υπουργείο Υγείας διαμηνύει ότι έχει βρεθεί μέρος του επιπλέον χρηματικού ποσού των 55 εκατ. ευρώ, το οποίο ζητούν οι εργαστηριακοί γιατροί, αλλά όλα θα φανούν την Τρίτη.

Ωστόσο φαίνεται πως οι ιδιώτες στην Υγεία έχουν την δική τους ατζέντα και κλιμακώνουν την σύγκρουση.

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου:

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στις νέες κινητοποιήσεις τις οποίες εξήγγειλαν οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών Ιατρών, αντιδρώντας στις συνεχείς περικοπές, στις υποτιμολογήσεις των εξετάσεων, στην επιβολή υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) που έχουν οδηγήσει το κλάδο σε εξόντωση, το σύνολο των ιατρών σε δραματική υποβάθμιση και τους πολίτες σε αποστέρηση των εργαστηριακών ιατρικών εξετάσεων, τις οποίες έχουν απόλυτη ανάγκη.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται αλληλέγγυος προς τους εργαστηριακούς ιατρούς και καλεί ολόκληρη την ιατρική κοινότητα και τους κοινωνικούς φορείς να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο στον αγώνα τους.