Από 65 έως 77% ανέβασε η ΔΕΗ την τιμή της κιλοβατώρας στα προγράμματα χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, κόντρα στην προτροπή της ΡΑΕ και της ΕΚΠΟΙΖΩ για ελκυστικά «σταθερά» προγράμματα.

Ads

Μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της, ακόμα υπό δημόσιο έλεγχο, επιχείρησης αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως όσοι καταναλωτές υπογράψουν από 3 Δεκεμβρίου συμβόλαιο με τη ΔΕΗ πάνω σε κάποιο από τα τρία προγράμματα με σταθερή χρέωση ρεύματος θα πληρώνουν πολύ περισσότερα χρήματα για το ρεύμα τους από άλλους που έκαναν τα ίδια προγράμματα ακόμα και μερικές ώρες πριν!

image

Στον παραπάνω πίνακα έχουμε συγκεντρώσει τις τιμές που υπάρχουν σε τρεις διαφορετικές υποσελίδες και τρία συνημμένα έγγραφα στον ιστότοπο της ΔΕΗ. Για την ημερήσια κατανάλωση οι αυξήσεις στην κιλοβατώρα κυμαίνονται από 71 έως 77% και για την νυχτερινή από 65 έως 71%. Για τα δε πάγια, σε δύο από τα τρία προγράμματα η χρέωση απλά διπλασιάζεται.

Ads

Πρόεδρος ΕΚΠΟΙΖΩ στο tvxs.gr: Τα «σταθερά» προγράμματα πρέπει να μην είναι αποτρεπτικά

«Προτροπή τόσο της ΡΑΕ, όσο και της ΕΚΠΟΙΖΩ προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας είναι να έχουν τουλάχιστον ένα πρόγραμμα χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής και τα προγράμματα αυτά να παραμένουν ελκυστικά», λέει στο tvxs.gr η Παναγιώτα Καλαποθαράκου, πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών – Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Εξηγεί ότι παρά τις πρόσφατες αυξήσεις, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι τιμές στην κιλοβατώρα των προγραμμάτων με ρήτρα αναπροσαρμογής παραμένουν χαμηλότερες από τις αντίστοιχες στα «σταθερά» προγράμματα. «Τα περισσότερα προγράμματα είναι κυμαινόμενα και οι προσφορές τους ίσως μοιάζουν δελεαστικές. Μπορεί σήμερα να βρω φθηνό ρεύμα και μετά από 1-2 δύο μήνες να αυξηθεί η τιμή» τονίζει η κα. Καλαποθαράκου.

Τίνος σύμμαχος είναι η ΔΕΗ για τον πρωθυπουργό;

Μόλις δέκα ημέρες νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει στη Βουλή κατά τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για την ακρίβεια ότι η «ισχυρή ΔΕΗ αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια». Με δεδομένες τις μεγάλες αυξήσεις, δημιουργείται η απορία τίνος σύμμαχος είναι η ΔΕΗ.

Μέρος της απάντησης ενδεχομένως κρύβεται στη συνέχεια της φράσης του πρωθυπουργού, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα. «Να σας πω επίσης πως η ισχυρή ΔΕΗ αποτελεί σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια. Και ναι σήμερα η ΔΕΗ είναι ισχυρή γιατί εσείς μας την παραδώσατε σε κατάσταση χρεοκοπίας».

Η ΔΕΗ όντως εμφανίζεται σαφώς πιο εύρωστη απ’ ότι δύο χρόνια πίσω. Τα αποτελέσματα εννεαμήνου του 2021 (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) δείχνουν το επαναλαμβανόμενο EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) στα 626,5 εκατ ευρώ ενώ τα αντίστοιχα κέρδη για όλο το 2020 διαμορφώθηκαν στα 885,8 εκατομμύρια, όταν το 2019 ήταν 333,6 εκατ. Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως η ΔΕΗ έχει περιθώριο για μειώσεις – πέρασμα της θετικής της πορείας στους καταναλωτές. Αντιθέτως όμως, προχωρά σε μεγάλες αυξήσεις.