Εναντίον υπαλλήλων του ΕΦΚΑ στρέφονται με αγωγές συνταξιούχοι βουλευτές, ζητώντας αναδρομικά που φτάνουν έως και 360.000 ευρώ.

Ads

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο «Ελεύθερος Τύπος», γενικοί διευθυντές, διευθυντές και προϊστάμενοι θεωρούνται υπεύθυνοι για την εφαρμογή αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων και την πληρωμή των αναδρομικών τους κι έτσι γίνονται οι παραλήπτες των αγωγών από δικαστικούς κλητήρες. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μεταξύ των συνταξιούχων βουλευτών που διεκδικούν αναδρομικά είναι και καταδικασθέντες για μίζες επί ΠΑΣΟΚ.

Τα αναδρομικά για τις βουλευτικές συντάξεις δεν προέρχονται από τα Μνημόνια αλλά από διάταξη νόμου (άρθρο 57, ν. 3691/2008) με την οποία αυξήθηκαν οι μισθοί των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων (Αρείου Πάγου, ΣτΕ, Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.ά.) και εξ αντανακλάσεως βάσει των άρθρων 2 και 4 του νομοθετικού διατάγματος 99/1974, οι μισθοί των εν ενεργεία βουλευτών αναπροσαρμόζονται και ακολουθούν κατ’ αντιστοιχία τις μεταβολές των αποδοχών των ανωτάτων δικαστικών. Στην ουσία από τη στιγμή που αυξήθηκαν οι μισθοί των δικαστών, αυξάνονται, και οι μισθοί των βουλευτών αλλά και οι βουλευτικές συντάξεις.

Στη βάση αυτών των νομοθετημάτων πολλοί πρώην βουλευτές ζήτησαν από το 2009 αύξηση συντάξεων, αλλά τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν τότε. Όμως προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο που τους δικαίωσε με την εφετειακή απόφαση 2643/2016, η οποία είναι άμεση εκτελεστή από το Ελληνικό Δημόσιο, εν προκειμένω από το υπουργείο Οικονομικών.

Ads

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», δικαιώθηκαν οριστικά πάνω από 200 συνταξιούχοι βουλευτές και έχουν λαμβάνειν διαφορές από 2.080 ευρώ ως και 3.494 ευρώ μηνιαίως στις συντάξεις τους με αναδρομικά για διάστημα ως 127 μηνών!

Η εφημερίδα δημοσιεύει ντοκουμέντο, στο οποίο συνταξιούχος βουλευτής ζητεί επιστροφή 360.940 ευρώ, βάσει τελεσίδικης δικαστικής απόφασης για μια 10ετία. Τα αναδρομικά ξεκινούν από Ιανουάριο του 2008 και τελειώνουν στον Ιούλιο του 2018. Για άλλους ξεκινούν από Ιανουάριο του 2008 και σταματούν στο 2017.

Δεύτερη αγωγή, πάλι κατά του ΕΦΚΑ και των στελεχών του, έχει αναδρομικά 230.000 ευρώ, ενώ οι περισσότερες κυμαίνονται σε ποσά άνω των 190.000 ευρώ μικτά.

Όπως σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος», είναι πιθανό η πίεση αυτή να έχει αποτέλεσμα και για 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν πίσω τα ποσά που έχασαν από τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που διεκδικούν μετά τον Ιούνιο του 2015, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας τις κατέστησε άκυρες, αλλά η κυβέρνηση συνέχισε να τις επιβάλλει.